Най-често става въпрос за фалшиви промоции

Данни за нелоялни търговски практики в големите вериги за хранителни стоки изнесе Комисията за защита на потребителите. Вече има и санкционирани.

В рамките на месец КЗП прави 755 проверки. Фокусът са големите търговски вериги, защото, по думите им, държат по-голям пазарен дял. Откритите нарушения са почти същия брой като проверките - 651, а нелоялните търговски практики - 254.

Най-честите нарушения са свързани с фалшиви промоции и спекула с продукти, обявени за родно производство. От Института за модерна търговия обясниха, че при голяма част от откритите нарушения става въпрос за грешки или пропуски.

Промоции, които се оказват измамни. Това най-често установяват проверките на КЗП.„Несъответствие на цените на щанд и след това на каса, като се маркира. Несъответствия в грамажите. „Само тук, само сега, само днес” - оказва се, че нито е само днес, нито е само там най-изгодната цена”, обясни Ангел Джалев от КЗП.

И още - продукти с етикет „родно производство” пристигали от страни извън Европейския съюз. „Всъщност, няма нищо общо с родното производство. Един много интересен случай от края на тази седмица - нар, който се представя за родно производство, а идва от трета страна”, добави Джалев.

По-строги санкции - това е една от рецептите за по-добър ефект, смятат от Комисията. „Европейската практика - да е процент от оборота. При нас е 50 000, което за големите търговци, може би, не е голяма санкция”, е мнението на Джалев.

Пред БНР изпълнителният директор на Института за модерна търговия Николай Вълканов обясни, че техните данни се разминават с тези на КЗП. Той заяви, че повечето актове ще бъдат обжалвани, а очакванията са да паднат в съда.

„При 60% от проверките изобщо не са констатирани нарушения. 15% са с акт и има други с допълнителни обяснения. Но анализът е, че не става въпрос толкова за практики, колкото за индивидуални грешки и някакъв тип недоглеждания. В рамките на няколко часа срещу промоция трябва да смените 1500 етикета в един търговски обект. Човешко е да се пропуснат един-два. Това не е целенасочена политика или практика. Това е единична грешка, недоглеждане”, е позицията на Вълканов.

Относно цените, от Комисията смятат, че в момента са завишени, без да има основания за това.  „Инфлацията забавя своите темпове, цените отдавна би следвало да вървят надолу. Свидетели сме на много интересна тенденция - от десетина дни основните продукти във всички вериги са в постоянни промоции. Това още повече ме навежда на мисълта, че има възможност трайно да бъде намалена тяхната цена”, заяви Джалев.

Цените на едро по борсите и тържищата са започнали да спадат тази седмица. Това показват седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това се случва за първи път след седем седмици непрекъснато поскъпване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.