Изключително разпалени дебати предшестваха гласуването

Френският парламент гласува два вота на недоверие днес. Дотук се стигна, след като правителството прокара пенсионната реформа без гласуване в долната камара на парламента. Франция беше обхваната от безредици заради повишаването на пенсионната възраст. Въпреки недоволството обаче експертите са единодушни, че вотът на недоверие към управляващите най-вероятно няма да е успешен.

Изключително разпалени дебати предшестваха гласуването на двете внесени предложения за вот на недоверие. Твърде теоретично и малко възможно обаче е правителството на Макрон да не оцелее. За да се случи това, е необходимо да бъдат събрани 287 гласа - абсолютното мнозинство. Към момента опозиция от крайнолеви и крайнодесни събира между 260 и 270 гласа.

Президентът Еманюел Макрон е изправен пред критичен момент. Националното събрание гласува внесените предложения за вот на недоверие, след като правителството му заобиколи парламента, за да прокара реформата за промяна на пенсионната възраст. Първото предложение за вот на недоверие дойде от Националното обединение на Марин Льо Пен.

„Лично аз смятам, че всички трябва да гласуват за този вот на недоверие, включително определен брой депутати от управляващата партия. Още повече, че трябва да кажем на правителството, че не можем да използваме този метод, докато е в ход толкова важна реформа, когато 3/4 от френския народ се противопоставя на нея, по толкова брутален начин”, каза лидерът на крайнодясната партия „Национално обединение” Льо Пен.

Протестиращи нападнаха френски политик, подкрепящ пенсионната реформа на Макрон

Този ход последва след седмици на протести, хаос и безредици и в цялата страна. В Ница офисът на лидера на републиканците Ерик Сиоти беше вандализиран, а политикът заплашван, след като обяви, че няма да подкрепи вота на недоверие. Именно гласовете на неговите съпартийци могат да променят политическата ситуация в страната.

Проучвания сочат, че близо 70% от французите не подкрепят пенсионната реформа и желаят оставката на кабинета на премиера Елизабет Борн.

„Имало е прецеденти, по-специално при президента Ширак - въпреки че реформата беше приета, той не подписа указите за прилагане и тя беше анулирана, така че възможности има. Оптимист съм, но ставам все по-скептична”, каза Анет Жаке.

Франция се готви за нова национална стачка на 23 март. Париж тъне в боклуци, а на хоризонта се задава нова криза с горивото, след като рафинерии спряха производствена дейност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.