То ще се провежда във ВМА

През лятото страната ни ще разполага с два хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Това обяви служебната власт. Хеликоптерите ще бъдат взети под наем временно, докато пристигнат поръчаните от България 6 летателни апарата.

Междувременно здравното министерство публикува изискванията към бъдещите екипажи.

Кандидатите трябва да са лекари в специалност „Анестезиология и интензивно лечение" или „Реанимация". Допускат се и специализанти, които да са поне 4-ти курс. А също и медици от Спешна помощ с опит минимум 5 години.

Освен лекари се търсят и медицински сестри със стаж минимум 3 години. Важно условие е и владеене на английски език. Срокът за подаване на документи е 21 април. Самият курс ще е 15 дни.

С 20 години стаж в спешното отделение на „Пирогов” и с над 10 години в Спешна помощ, Кристина Манчева е сред първите кандидати да спасяват човешки животи по въздух.


„Спешната помощ си е спешна помощ - по земя и по въздух, и по вода. Има малки специфични действия, но ние сме подготвени за това нещо. Аз съм бивш спортист, национален състезател по академично гребане, така че имам готовност”, казва Кристина Манчева, медицинска сестра в ЦСМП-София.

И сега на екипите на Спешна помощ се налага да достигат до пациенти на места, до които автомобил не може - например в планината.

„Адреналин е, напрежение е, то е и опасно, защото не е само да стигнем дотам, но трябва и да свалим този пациент, който е горе и то по най-благоприятния начин за него”, заяви Кристина Манчева.

Обучението ще се провежда във ВМА. Прави се и макет на хеликоптер за упражненията.

„При определени условия има доста сериозно натоварване на физиологичните системи на човека – особено вестибуларен апарат, сърдечно-съдова система, а не на последно място и психологични проблеми”, обясни проф. Любомир Алексиев, началник катедра „Авиационна медицина”-ВМА.

Екипите, преминали обучение, ще бъдат включени в дежурства в две бази - „Враждебна“ и „Долна Митрополия“.

„Вероятно ще има около 7-8 човека, които ще дават по 4-5 дежурства на машина, в началото, разбира се, ще се лети само в светлата част на деня. По-нататък, когато нашите пилоти придобият правата да работят и в нощната част, тогава ще минем и на нощни полети с допълнителни реаниматори и сестри на борда”, заяви проф. Любомир Алексиев.

И докато екипите за първа помощ ще са от български медици, то хеликоптерите под наем ще са с пилоти чужденци. Това ще продължи до пристигане на поръчаните от България машини.

„За съжаление 1 хеликоптер ще дойде декември, другите ще дойдат в рамките на една до две години. Дотогава България не може да чака, затова предприемаме тази стъпка да наемем оператор, който е лицензиран за ХЕМС, за да можем да имаме услугата ХЕМС още тази година”, заяви Христо Алексиев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.