Спрямо същия период за миналата година увеличението е с 13%

Седмица след като Министерството на финансите заговори за лошото финансово състояние на държавата, от Националната агенция за приходите се похвалиха с отлични постъпления в държавната хазна.

От началото на годината до 17 март постъпленията са 6,4 млрд. лв.

Спрямо същия период за миналата година увеличението е със 752 млн.лв. или 13%. Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв., корпоративен данък – 57,2 млн. лв. и близо 2,6 млрд. лв. данък добавена стойност. От НАП са започнали проверка и на българите, които притежават имоти в Дубай.

НАП проверява българите с имоти в Дубай

След среща с премиера Гълъб Донев, от Националната агенция за приходите се похвалиха с резултата от събирането на данъци. И успокоиха, че ще има пари за социалните плащания.

“Рекордно постигнати резултати в приходната част. Това мисля, че е важно да се каже, за да знаят хората да са спокойни. Осигуряваме парите за пенсии, за здравеопазване, за всичко се осигуряват парите в тази страна”, каза изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов. 

Той подчерта, че добрите резултати не са само заради приходите от по-високата инфлация.

НАП: Постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9%

“Това се дължи преди всичко на огромната събираемост, която правим. Същевременно обаче да не забравяме, че имаме голям проблем с населението. Ние имаме демографски срив, никой не говори за това, така че трябва да се взимат комплексно нещата”, обясни още Михайлов.

А за да продължи хазната да се пълни с добро темпо, НАП насочва погледа си към собствениците на имоти зад граница. По-специално към Дубай. Все още не се говори за имена с имоти там, но изключения нямало да има за 23-та българи, които ще са обект на проверка.

Донев: Ежедневно поправяме изкривени интерпретации за решенията на служебното правителство

Първите стъпки - проверка за недекларирани доходи. 

“Няма да има чадър над този или онзи българин, няма да има такива неща”, категоричен бе изпълнителният директор на Агенцията по приходите. 

Миналата година подобна проверка имаше на всички собственици на имоти в Гърция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.