Над 500 са засегнатите обекти

Напрежение в най-голямата търговска зона на Пловдив. Стотици търговски обекти, заводи и жилищни блокове, разположени по „Брезовско шосе”, се оказаха в строителен капан. Причината е ремонт на булеварда, който се извършва по третия Лот на водния цикъл.

След цялостното разкопаване на шосето строителните дейности забуксували и забавянето към днешна дата е повече от 350 дни от крайния срок на изпълнението. Търговците, чийто бизнес е изправен пред фалит, събират протестна подписка, а тази сутрин излязоха и на спонтанен протест. Над 500 са засегнатите обекти.

„Съкратих работниците, не можем да издържаме, защото няма достъп до търговските обекти. Няма начин за работа вече повече от 3-4 месеца”, заяви Радослав Ангелов, собственик на автосервиз.

„Тировете минават по обходен маршрут, но и той е невъзможен, защото е в ями. Има и много остър завой, който затруднява тировете. Клиентите ми спаднаха с 60%”, каза друг протестиращ.

Търговците казват, че са се свързали с отговорните институции, за да питат защо толкова дълго продължава ремонтът, но получили уклончиви отговори.

От общината заявиха пред NOVA, че причината за забавянето е пропуск в проекта. От общината към този момент не се ангажират със срок, кога ще бъде завършен ремонтът.

„В момента ремонтът е спрян, заради намерените археологически разкопки, които представляват жилищно селище от ранния неолит. Чакаме разрешение от Археологията, за да можем да продължим. Имаме уверението на Археологическия музей, че строителните работи ще бъдат възстановени от 1 април 2023 г.”, заяви Румен Лемберов, ръководител на проекта в община Пловдив.

По думите му изработеният преди повече от 10 години проект не е имал археологично обследване.  

„Когато стигнахме до тази част, имахме предписание от Министерството на културата, което ние спазихме”, каза Лемберов.

Търговците не приемат тези обяснения и заплашват с блокади на кръстовище.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.