Агенцията отбелязва, че регионите на Русия са започнали да изпращат призовки до наборните комисии

Блумбърг цитира "източници, запознати с планирането", според които на руските областни управи са изпратени квоти за набиране на общо 400 000 договорнослужещи. Агенцията отбелязва, че регионите на Русия са започнали да изпращат призовки до наборните комисии, където от гражданите се иска да подпишат договор за служба, предава БГНЕС.

ООН обвини руските и украинските сили в извънсъдебни екзекуции на военнопленници

Източници на Блумбърг, запознати с плановете, заявиха, че с набирането на договорнослужещи ще се избегне втора вълна на мобилизация. Агенцията отбелязва, че набраните договорнослужещи ще бъдат използвани за възпиране на настъпление на украинските въоръжени сили, което се планира в близко бъдеще.

По-рано днес заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви в интервю за руски медии, че руският Генерален щаб подготвя решения за предстоящото настъпление на украинските сили.

Медведев: Русия иска да създаде демилитаризирани буферни зони в Украйна

"Те се подготвят за настъпателни операции, това също е известно на всички. Нашият Генерален щаб е информиран и подготвя решенията си", заяви Медведев, цитиран от РИА Новости.

В средата на март в медиите и в социалните мрежи започнаха да се появяват съобщения за призовки в службите за военна регистрация и наборна служба. Някои регионални служби за военна регистрация и наборна служба заявиха пред "Комерсант", че призовките се изпращат за "проверка на данните" в рамките на работата по цифровата база данни за военна регистрация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.