Възможно ли е да се помирим с миналото си, когато не сме затворили най-болезнените страници

Разтърсени от войните държавите в Европа са склонни, да жертват част от свободата си, за сметка на силната ръка, без да осъзнават, че резултатът ще бъде авторитаризъм. Нашата страна също не прави изключение. Как обаче националният идеал на България беше подменен от стремежа към оправдание на тоталитарния режим. Темата анализира един от преподавателите в департамент „История“ на Нов български университет – д-р Методи Методиев. 

По думите му Септемврийското въстание е бунт, който има силна външна подкрепа и ролята на Коминтерна е добре доказана. "Това е организиран отвън метеж. Насочено е към управление, което е недемократично и авторитарно, но идеологията за това въстание не е свързана с възстановяване на демократичния ред", каза той. 

Според него за атентата в "Света Неделя" има хипотеза, че е или радикалното крило на комунистите, или, че е терористичен акт. "Не можем да говорим за фашизъм у нас. Той означава изчезване на представителността на властта, организиране на друг принцип на обществения ред, близък до крайните синдикалистки идеи от 19ти век. Имаме три типа насилие - разделение на съсловност, на раса и на класа. И трите са абсолютно зло", посочи историкът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.