Фирма, която помага за събиране на дългове, имала и данните на непълнолетни

Над 181 000 лични данни на хърватски граждани са изтекли от компанията EOS Matrix. Това е фирма, която помага за професионалното събиране на дълговете на компаниите, пише БГНЕС.

Засегнати са и данните на няколкостотин непълнолетни хървати. От институциите в страната твърдят, че това е най-голямото изтичане на лични данни досега.

Според „Индекс” това е второто голямо изтичане на данни от разследването, започнало миналия декември за изтичането на 77 000 лични данни от друга агенция за събиране на дългове, B2 Capital.

Както и в случая с B2 Capital, Агенцията за защита на личните данни (АЗЛД) потвърди, че е започнала процедура по надзор над „Индекс”.

Както беше посочено, АЗЛД получи анонимен сигнал, че има основателно подозрение, че редица агенции за събиране на дългове, работещи в Хърватия, обменят бази данни, което не би трябвало да правят, което води до изтичането на тези данни.

Така са изтекли лични данни на 181 641 души, включително име и фамилия, ЕГН, дата на раждане. Изтекли са данните и на съдлъжници, и на поръчители.

Спорно е дали базата данни на EOS Matrix съдържа също личните данни на 294 непълнолетни и не е ясно как тази агенция е събрала личните данни на непълнолетните.

От EOS Matrix признаха, че тяхната база данни съдържа данни за непълнолетни, но заявиха, че това е направено въз основа на съдебни решения за наследяване, тоест за хора, които са определени за наследници на длъжници.

„Индекс” разкри, че за EOS Matrix наследниците всъщност включват потенциални наследници, т.е. деца на длъжници, потенциални бъдещи длъжници.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС