В Агенцията по заетостта ще създадат публичен регистър на ваучерите

Работещи и безработни ще могат да получат ваучери за обучение по професионална квалификация, по цифрови и други ключови компетенции. Това решиха министрите от служебния кабинет „Донев” на днешното си заседание.

Ваучерите ще са и за икономически неактивни хора. Бенефициентите ще могат да получат ваучери за обучение за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална квалификация, цифрови и други ключови компетентности.

Вкарват в регистър 1 милион трудоспособни българи, които нито работят, нито учат

За пръв път ще се финансират обучения за придобиване на базово, средно, напреднало и високоспециализирано ниво на цифрова компетентност. Ваучерите за обучение ще се предоставят от Агенцията по заетостта (АЗ) на безработни, неактивни и заети хора. Желаещите ще могат да кандидатстват за тях чрез електронната платформа на Агенцията по заетостта.

Ваучерът ще бъде цифров документ с уникален идентификационен цифров код. От Агенцията ще поддържат на електронната си страница публичен регистър на предоставените ваучери.

Хората, получили ваучери, ще имат право сами да избират вида и доставчика на обучението. Стойността на ваучерите зависи от вида и продължителността на курсовете. За придобиване на първа степен професионална квалификация например тя ще бъде 660 лв. за обучение от не по-малко от 300 учебни часа. За втора степен на професионална квалификация ваучерът ще е на стойност 1320 лв. за не по-малко от 660 учебни часа, а за трета степен - 1980 лв. за 960 учебни часа.

До 2030 г. работещите у нас трябва да достигнат до 78,2% от населението

Постановлението предвижда да се създаде Единен сертификационен център. 

Хората, получили ваучери, са задължени да посещават редовно курса на обучение съгласно утвърдения график. Допуска се да имат минимум 80% присъствие на учебните занятия. Сертифицирането на придобитите знания и умения ще се извършва чрез изпит по указания, утвърдени от министъра на труда и социалната политика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook