Те ще развиват 5G мрежи в по-малките населени места

Решение на Министерския съвет ще позволи развитието на мрежите от пето поколение и в по-малко населените райони в България.

Служебното правителство прие решение за таксите, които телеком операторите ще плащат за развитие на мрежите си в тези райони. Предоставянето на тези честоти до средата на 2023 г. е част от задължителните реформи по Плана за възстановяване и устойчивост и е условие за получаването на плащанията по Плана.

До настоящия момент честотите не са използвани за граждански нужди и държавата не е получавала постъпления в бюджета от тях. Още през тази година операторите ще платят към държавния бюджет близо 130 млн. лева и в следващите три години ще инвестират допълнително стотици милиони в инфраструктура от ново поколение.

Събирането на таксите ще доведе както до увеличаване на преките постъпления в държавния бюджет, така и до стимулиране на инвестициите в свръхвисокоскоростни мрежи, допълват от КРС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.