Производителите са против вноса на селскостопанска продукция от Украйна

Втори ден на протести на зърнопроизводители. Днес те отново излязоха на демонстрации в страната срещу вноса на украинско зърно. Така се стигна до нова блокада на пътя към „Дунав мост” 2 и автошествие край Перник. В търсене на решение, президентът Румен Радев покани представители на бранша на разговор.

Въпреки че при държавния глава разговорът е минал в добър тон, в петък зърнопроизводителите отново ще изкарат техниката си в знак на протест. Причината е, че промяна по регламента за внос на зърно от Украйна може да има най-рано в началото на лятото - през юни.

ПРОТЕСТ: Зърнопроизводители блокираха ключови локации в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Валентин Иванов протестира в Перник. Заедно с него са дошли десетки зърнопроизводители от региона. Той разказва, че е в бизнеса преди демократичните промени, но сега се замисля за промяна заради украинското зърно.

„Зърното от Украйна ни застрашава сериозно. Това е убийствено, затова спираме земеделието и минаваме да отглеждаме врабчета или кончета, магарета, няма значение”, посочи Иванов.

Колегите на Валентин също са недоволни, че заради ниската цена на украинското зърно, родното производство стои по складовете, а те са с празни джобове.

„Те постоянно намаляват цените. Това не се ли спре - сме наникъде. И ние имаме семейства, и ние имаме деца, не само украинците”, подчерта Юлиан Иванов.  


За да покажат недоволството си, протестиращите обиколиха града и пътния възел при Драгичево. За втори ден земеделци с техниката си блокираха и пътя към „Дунав мост” 2 край Видин.

„Крайно време е Европа да чуе българския фермер. Наистина проблемът е много сериозен и ние настояваме за спешното му решаване”, коментира протестиращ.

Докато в страната имаше протести, от Националната асоциация на зърнопроизводителите представиха проблема си пред държавния глава. Реши се от Брюксел да бъде поискано да се коригира безмитният внос на зърно от Украйна.

„Позицията на държавата е за промяна на регламента, срещу който ние реално стачкуваме”, поиска Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Вероятна промяна обаче няма да се случи преди началото на лятото. „Това, което можем да тълкуваме на базата на познаването на администрацията, е че юни този регламент евентуално, ако се промени, той трябва да влезе в сила. Надявам се с всички предпазни клаузи, които ние допълнително сме поискали”, добави Гечев.

От Асоциацията са сметнали, че загубите на българските производителите са в размер на 3,4 млрд. лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.