Градът е сцена на тежки боеве от седмици

Въоръжените сили на Украйна признаха, че руската армия и частната военна компания Вагнер са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут. Източният украински град се превърна в сцена на най-тежките боеве от началото на войната преди повече от 13 месеца. В сряда, базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната заяви, че групировката на Евгений Пригожин печели терен в Бахмут.

Актьор от "Междузвездни войни" озвучи приложение, предупреждаващо украинците за въздушна тревога

В нощната си сводка генералният щаб на украинската армия съобщи за известен успех на вражеските сили. А президентът Зеленски направи обръщение пред организираната от Джо Байдън Световна среща на върха за демокрация.

"Украйна знае какво е да се бориш за демокрация точно сега. И нека нашият опит в запазването на свободата по време на тоталния военен ад, помогне за защитата на свободния свят, на всеки от вашите народи", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Междувременно сблъсъци избухнаха пред Печорската лавра в Киев, след като монаси от клон, на православната обвинен за църква за връзки с Москва, отказа да напусне манастирския комплекс.

Монасите са опитали да спрат украинските правителствени служители, които се опитали да влязат в манастира.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.