Според обвинителите нанесените щети са за 3 млн. лв.

Европейската прокуратура е извършила няколко обиска в София във връзка с разследване за евентуална корупция и злоупотреба с еврофондове при ремонта на историческия център на града, включително булеварда с емблематичните жълти павета. Това се посочва в официално съобщение на сайта на Европрокуратурата.

"Пътят на жълтите павета" е кодовото название на разследването, което се ръководи от делегиран прокурор у нас. Щетите са за 3 млн. евро.

Европейската прокуратура започва разследването през есента на 2022 г., след като се самосезира. В процес на проверката са иззети договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

КАЗУСЪТ С ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА: Увредена ли е повторно ценната настилка

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително бул. „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“). Две години по-късно, когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на контракта и инвестиционния проект. Отбелязано е също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие. 

След прекратяването на този договор общината подписва нов с друг изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поискал авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 млн. лв.) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Работник поврежда жълтите павета около площад "Александър Невски" (ВИДЕО)

Поисканата от МРРБ техническа експертиза обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани такива. Лошото качество на рехабилитацията на паветата, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура, съобщава "24 часа". 

Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните претърсвания и издирвателни действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта.

От Столичната община излязоха с позиция по случая. В нея посочват, че не са приели обекта заради лошо изпълнение. Ето и пълния текст на позицията: 

Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. „Ал. Невски“ (Зона 4) от градския център на София се извършват от декември 2022 г. от МВР, АДФИ и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура. Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от Столична община бяха изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходо-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности.

Документацията е предоставяна до момента на всички институции, извършващи проверки, като в рамките на деня ще бъде предоставена и на ГДБОП.

Договорът с изпълнителя „ПСТ Груп“ ЕАД беше прекратен през юли 2020 г. поради необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител.

При прекратяване на договора изпълнителят „ПСТ Груп“ ЕАД беше задължен да върне по сметка на Столична община 2 521 548,83 лв. и му е наложена санкция за качество, съгласно договора.  Разплатени към изпълнителя са само реално изпълнени и приети  строително-ремонтни дейности.

Пренареждането на жълта паважна настилка в участък от бул. „Цар Освободител“ между ул. „15 ноември“ и бул. „Васил Левски“ се извършва от „Трейс Груп Холд“  и е на стойност 206 хил. лв. Заради лошо изпълнение Столична община отказва да приеме участъка и да извършва каквито и да е разплащания за него. Изпълнителят „Трей Груп Холд“ ЕАД трябва да извърши за своя сметка пренареждане на жълтите павета, след одобрение на нова технология от Националния институт за недвижимо културно наследство.

По искане от Столична община Центъра за изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия извършва изпитвания на влаганите в зоната строителни материали.

Столична община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканата документация. 

"Лично аз нямам никакви притеснения от тази проверка, освен времето, в което се извършва. Проверка по указания от Европейската прокуратура тече от няколко месеца", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Премиерът Гълъб Донев също коментирапроверката с думите: "Сигналите, които са получени в Европейската прокуратура - трябва да бъдат разследвани. Това е една нормална процедура, предприета от представителите на Европрокуратурата в България". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.