Политолози прогнозираха 80% шанс за съставяне на кабинет

Експерти прогнозираха 80% шанс за съставяне на правителство с първия мандат. Категорично обаче изключват съюз между двете големи политически сили.

Вариантите, които виждат експертите, са два - правителство с първия мандат между ГЕРБ, ДПС и БСП, който по думите им е по-вероятният сценарий или правителство с втория мандат, но с подкрепата и на ГЕРБ. Категорично изключват шанс за  правителство с третия мандат и дори го определиха като катастрофален вариант.

Шансовете за редовно правителство в 49-я парламент станаха по-малко след изявлението на двете големи партии, но според политолози шансът не е малък.

„Възможно е и първи мандат – „хартиената бюлетина”, възможно е и втори мандат с подкрепата на ГЕРБ. Онова, което би било катастрофално, е да има трети. Там няма никаква надежда”, коментира политологът Евгений Дайнов.

„Първо ГЕРБ трябва да кажат какво ще предложат. Едно е ярко политическо правителство, друго е експертен кабинет и търсене на консенсус. Трябва да има кабинет, максимално широк разговор, да се роди нещо, което да спре стремглавото вървене надолу в държавата”, е мнението на бившия началник на кабинета на президента Калоян Методиев.

Ако партиите в парламента отново не успеят да сформират правителство, експертите прогнозират и последствия.

„Народът ще има гняв, който ще подхрани онези партии, които вирят върху гнева и му дават израз, като „Възраждане”. Ако няма правителство този път, ще има гняв и радикалните партии ще го оберат този гняв”, добави Дайнов.

„Нека по някакъв начин да се стабилизират, да се разберат, да се смирят ПП, да седнат и те да говорят. Всеки в момента трябва да направи крачка назад и встрани. Ситуацията е форсмажорна, дори да не се съберат с ГЕРБ, да се търсят формули за излизане от кризата”, смята Методиев.

Според Дайнов не е изключено коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” да се раздели заради резултата от изборите. „Нямат достатъчно опит и могат да направят някоя друга детинщина”, посочи той.

Интелектуалците, които призоваха  проевропейските партии да се обединят, повториха апела си, въпреки категоричната позиция на „Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.