Журналистът обикаля като специален военен кореспондент в Ливан и отразява гражданската война в района

Една история с продължение. За свободата на словото, когато режимът обгръщаше с бодлива тел границите. За живота на Изток от Рая и на запад от Желязната завеса. За своите 50 години в телевизионната журналистика Иван Гарелов е видял всичко. Сега обаче за пръв път разказва как под прикритие е успял да снима за първи път българските монаси в Атон. И как лентата е била изнесена тайно от непристъпната Света гора.

Краят на 60-те и началото на 70-те обаче само загатват за вълната на протести, които разтърсват настръхналите един срещу друг политически лагери. През 1967 година Иван Гарелов е едва на 24 години. Току що завършил „Журналистика“, той знае няколко езика. Човек с подобни познания е привлекателен за разузнаването.

Иван Гарелов: Жестокостта зависи от каузата, за която хората се борят

Иван Гарелов обикаля като специален военен кореспондент в Ливан и отразява гражданската война в района. По това време България се ползва с изключително добро име в Близкия Изток.

Може би ще се изненадате, но първият досег на Иван Гарелов със силата на словото е когато е едва на 14 години. Тогава в един дъждовен ден, той застава на една спирка. Автобусът идва, но шофьорът оставя пътниците навън, да ги вали дъжда, докато той им продава билети един по един. Това възмущава Иван Гарелов, който е едва в седми клас. Сяда и пише една гневна статия, която се публикува в пловдивския вестник Отечествен глас.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.