Ще излъчи ли 49-ото НС правителство

Днес двете най-големи партии в парламента бяха на консултации при президента. В петък на „Дондуков” 2 продължават консултациите с останалите 4 формации в новия парламент.

Партиите в парламента виждат различни сигнали в решението на президента за динамиката на консултациите. Част от тях смятат, че държавният глава избързва и няма да има време Народното събрание да приеме важни законопроекти, свързани с Плана за възстановяване, антикорупционните закони, и бюджета за 2023. Други са на мнение, че време има достатъчно, а решението е редовно правителство.

От „Възраждане” смятат, че няма причина президентът да забавя процедурите по връчването на мандата за съставяне на редовно правителство.

„Той направи това, което в началото на 47 НС, когато бяха в рамките на 2 дни, макар и не толкова бързо. Тогава обаче беше ясно, че ще има кабинет. Сега дали бързо дали, бавно все тая. Просто в единия случай се удължава в другия се скъсява агонията на Народното събрание”, заяви Костадин Костадинов.

Според него, ще има време да бъде приет бюджет, но прогнозата му е за нови предсрочни избори.

От ДПС са на друго мнение.

„В това НС имаме достатъчно много време, доколкото знам Конституцията НС се избора за срок от 4 години. Имаме достатъчно време да си вършим работата, без да нарушаваме Конституцията, да си подкрепим нещата, няма накъде да бързаме”, заяви Мустафа Карадайъ. Така според председателя на ДПС правителство може и да има.

„Вчера видяхме първото действие, те са доста напред. ГЕРБ плюс ПП, които засега, казвам засега, оформят мнозинството в НС, засега ние не сме част от това мнозинство и ние сме опозиция”, заяви Карадайъ.

Подобна е позицията и на БСП. Като според председателя на партията Корнелия Нинова консултациите са само формална процедура.

„ПП-ДБ, ГЕРБ и СДС не са алтернатива едно на друго, те са двете страни на една монета. Единственото, за което се караха през цялото време, е кой краде повече. Така че очакваме, че те ще се разберат, това, което правят в момента е театър”, заяви Нинова.

Че трябва да има правителство са категорични от „Има такъв народ”.

„Темпото на консултациите, ако се състави правителство, няма да повлияят, независимо дали са  бързи или бавни. А темпото е отвореност на президента”,  каза Тошко Йорданов.

Всички партии заявиха готовност да присъстват на разговорите при президента утре. ДПС също ще отидат на консултациите, въпреки че по тяхно желание за първи път парламентът реши да не заседава в петък заради мюсюлманския празник Рамазан Байрям. Само „Възраждане” се обявиха против извънредната почивка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.