Какво обединява Йордан Агов, Стефан Стамболов и Димитър Петков

В рубриката „Белези от свободата“ ви представяме историята на три пръстена, създадени преди повече от един век. Те свързват завинаги трима приятели – Стефан Стамболов, Димитър Петков и дядото на Асен Агов. Какво се крие зад това приятелство и защо днес е само един от пръстените е оцелял от превратностите на времето. Как наследник на семейство съставено от врагове на народа, изселени от столицата успява да стане военен кореспондент и да отрази гражданските войни в Африка и Близкия Изток.

През 1925 г. Йордан Агов, е бил студент в Мюнхен, когато поръчва три пръстена – един за себе си, друг – за Стефан Стамболов, а трети за бъдещия кмет и премиер Димитър Петков.

„Прадядо ми се запознава със Стамболов, когато той е председател на парламента. Димитър Петков е бил на гости на прадядо ми. Дядо ми, който е следвал земеделие в Мюнхен, поръчва тези пръстени, за да ознаменува приятелството. На Стамболов – най-видния сред тях, слага сапфир и два диаманта, единият за Петко, другият – за неговата личност – хаджи Йордан Агов. Този пръстен го носи до момента, когато дядо ми се връща от войната и получава такива рани, че не може вече да лети.

„Когато съсичат Стамболов на ул. „Г. Раковски”, отсичат и двете му китки. Пръстенът изчезва в суматохата. Когато по-късно убиват Димитър Петков на бул. „Цар Освободител”, пръстенът изчезва също, когато го откарват в моргата. Остава този пръстен, който е съпроводен с още една смърт. Когато застрелват дядо ми през 1925-та година в Пловдив, тялото му изчезва. Когато баба ми отива да вземе тялото, тялото не е открито - закарано е с линейка в София. Навръщане, когато тя е във влака, в купето влиза човек, който се представя за известен капитан тогава в цивилни дрехи. Баба ми с ужас вижда, че той носи пръстена на дядо ми, на жилетката стои часовника с верижката на дядо ми, подпира се с бастуна на дядо ми. Баба ми запазва самообладание, наплисква се с вода в тоалетната. Тя се обажда на ген. Вълков – военният министър, който е организатор на всички тези убийства и му казва какво й се е случило във влака. На другия ден полицай й носи увити във вестник часовника, пръстена и отделно – бастуна”, разказа Асен Агов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook