Журналистът Мохамед Халаф смята, че ако конфликтът не бъде спрян, ще потекат вълни от бежанци към Европа и по-конкретно към Италия

Редица държави евакуираха своите дипломати и други служители от Судан. Сред 12-те граждани от други страни, които Саудитска Арабия е евакуирала заедно с 91 свои сънародници, има и българи, съобщи саудитското МВнР. Хартум е и пред хуманитарна катастрофа. Боевете в страната продължават, въпреки обявеното на няколко пъти примирие. Двамата влиятелни генерали се борят за надмощие и еднолично управление. 

Продължава евакуацията на чужденци от Судан

Журналистът и преподавател в Софийския университет Мохамед Халаф посочи, че конфликтът между двамата генерали не е от сега. "Двамата бяха партньори и съюзници. След натиск от обществото преди три години започна революция. Двамата бяха принудени да свалят режима на диктатора Омар ал-Башир. Тогава вече има много голяма противопоставяща се сила - Силите на свободата и промяната - опозиционните партии и профсъюзите. Създадоха правителство с международен банков експерт. По-малко от година по-късно двамата генерали усещат, че ще загубят парите си и свалят правителството. Връщат го заради международен натиск, но след това помежду им има раздор. Силите на бързата подкрепа настояваха да бъдат самостоятелна сила за сигурност, но според документите трябваше да са част от армията. Тогава възникна въпроса кой да я ръководи, така започна войната между двамата", разказа той. И уточни, че ако конфликтът от Судан трябва да бъде спрян, иначе ще потекат вълни от бежанци към Европа и по-конкретно към Италия.

Според него ако никоя световна сила не успее да спре конфликта, не само ще има гражданска война, но и може да назрее регионален конфликт. "Там всички в момента имат проблем. При посещението на Лавров преди няколко месеца беше обещана военноморска база на Червено море. Но САЩ подкрепят националната армия, а не личността на генерал Бурхан. Не виждам да има опция за преговори - единият от тях трябва да изчезне, или двамата. Има данни, че либийският генерал Хафтар и Вагнер подпомагат другия генерал - Дагало", заяви Халаф. И допълни, че има вакуум в региона, защото САЩ не са обръщали достатъчно внимание по времето на Тръмп, а Вагнер са направили военни преврати в Мали, Буркина Фасо и ЦАР. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.