В сряда в дебата се стигна до сериозен скандал

Втори ден депутатите не успяват да приемат правилника, по който ще заседават. Така работата на Народното събрание остава блокирана. Отново се стигна до напрежение в пленарната зала.

Депутатите продължават с гласуването на правилата за работа  и утре, което от своя страна ще забави и избора на състава  и председателите на постоянните комисии. Според източници на NOVA партиите все още не са успели да се разберат за разпределението. Точката е заложена за петък.

Какво успяха да приемат до момента депутатите? Броят на постоянните комисии остава 25. Заседанието ще започва в 9 часа сутринта, както досега, а не в 14, каквото беше предложението на „Има такъв народ”. Беше прието  предложението на „Възраждане” при изказване на министри в залата, да могат да им се задават допълнителни въпроси.

Скандалът от сряда между част от партиите продължи и днес. След разменените обиди вчера, конфликтът между  „Продължаваме Промяната – Демократична България” и „Възраждане” се пренесе и на днешното заседание. В място за преговори се превърнаха депутатските банки.

 

 

Разговорите на висок тон доведоха до серия от забележки и прекъсвания от страна на председателя на НС. И нова порция искри. От ПП-ДБ обвиниха „Възраждане” в бавене на заседанието с  броя на изказванията. „От началото на деня групата на „Възраждане” превръщат целите процедури по изслушване в цирк, провокации, обиди. Ние сме оставили отзад телефон и записва глупостите, които говорят, за да могат всички български граждани да ги чуят и да видят истинското лице на „Възраждане”, заяви Искрен Митев от ПП. „Това, което каза Искрен Митев, не смятам, че е вярно и моля да обърнете внимание дали не се правят внушения с цел пиар и оронване на престижа на една парламентарна група”, заяви Стоян Таслаков, „Възраждане”. 

Стигна се до ново предупреждение и за двете групи. „Наблюдавам, че има два сюжета в залата – единият е свързан с бъдещето на изпълнителната власт, а другият – с две фракции от ултраси, които се виждат  в дъното на залата. Да има провокации. Част от провокациите седят на седалките, другата част – на гърбовете им. Имаме съпричиняване, това виждаме от тук. Ако не спазим добрия тон, тогава ще пристъпим към единствената възможност – налагане на наказания за нарушаване на реда и ще се прекъсва заседанието колкото е необходимо”, каза председателят на парламента Росен Желязков.

Спорът продължи и по предложенията за корекции в точките на правилника, които се оказаха основно от „Възраждане”. Депутатите  все пак приеха предложението на третата политическа сила в НС за възможност за блиц въпроси към министри, които гостуват в залата. В петък, освен с правилника, депутатите ще трябва да се заемат и с избора на състава на постоянните комисии.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.