Преговорите днес бяха за секторни политики

ГЕРБ-СДС с план Б за излъчването на редовно правителство с първия мандат. След като преговорите с коалицията „Продължаваме Промяната-Демократична България“ завършиха с неуспех, днес първата политическа сила проведе разговори с представителите на ДПС, БСП и „Има такъв народ".  Преговорите бяха за секторни политики, а не за конструкция на правителство. Първи на среща бяха от Движението за права и свободи.

„Надявам се всички парламентарни групи си даваме сметка колко трудни решения предстоят”, заяви в началото на разговора Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

„Потърсихме вторите в тези избори за разговори. Те обаче не откликнаха, така че за нас реализация на правителството с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е основна”, отвърна Йордан Цонев от ДПС.  

БСП влязоха на разговори с първите като демонстрираха категоричен тон.

„Канят ни среща за управленска програма на ГЕРБ и ни изпращат тази на ПП-ДБ. Вчера предупредихме – „С нас игричките, които си играха с ПП-ДБ, не могат да играят”, категорична е Корнелия Нинова.

БСП към ГЕРБ: Диалог трябва, да изясним националните приоритети

Според лидера на левицата ГЕРБ трябвало да сложат ред в хаоса, който самите те са създали.

„Има такъв народ” също се отзова на поканата на първите. „Ще подкрепим всяка една добра идея, без да робуваме на идеологически щампи”, увери Тошко Йорданов.

ИТН след срещата с ГЕРБ-СДС: Търсихме допирните точки и уточнихме различията

Въпреки разговорите с останалите, видимо остана напрежението между първите две коалиции. В кулоарите на парламента Бойко Борисов обясни, че отговорното поведение на ГЕРБ-СДС е било изправено срещу безотговорното на ПП-ДБ.

„Да искаш с 60 депутати от 240 да ти дадат абсолютна власт е арогантно, безотговорно и неосъществимо”, каза Бойко Борисов.

Той обясни, че целта на срещите с останалите партии в парламента е представянето на управленската програма на ГЕРБ-СДС. Но категорично подчерта:

„Коалиция с БСП и ДПС няма да правим. ИТН бяха първите, които употребиха „чегъртане” Ние предлагаме само личности за 1, 3 и 6 месеца. За да не може ПП-ДБ да се хванат и мокрият им сън да стане реалност, за да ни биели на местните избори. Няма да стане, няма да го позволя”, увери лидерът на ГЕРБ.

На Борисов отговори съпредседателят на ПП Кирил Петков. Във Facebook  публикация той написа, че пред ГЕРБ има три възможност - да подкрепят правителство на малцинството на ПП-ДБ с втория мандат, връщане на задкулисието през правителство на малцинството, с ключовата подкрепа на ДПС, БСП и ИТН или курс към поредните предсрочни избори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook