Общински съветници дебатират "за" и "против" възстановяването на плоча от Паметника на Съветската армия

Паметникът на Съветската армия в сърцето на София отново стана повод за разгорещени спорове. Поводът – БСП-София възстанови счупена плоча без да имат официално разрешение за това. Преди няколко месеца монументът беше обект на поредна вандалска проява.

Общинският съветник Михаил Ставрев oт БСП попита, ако възстановяването е незаконно дали счупването и поругаването ѝ са били. "СОС взе решение за преместването на монумента, но това не е органът, който трябва да се произнесе къде да бъде разположен той. Паметникът е изключително държавна собственост. Над 27 млн. души от руския народ са се жертвали през Втората световна война, трябва да имаме спомени от миналото", посочи той. 

БСП-СОФИЯ възстанови счупената плоча на Паметника на Съветската армия

От своя страна Симеон Ставрев от ДБ смята, че Паметникът на Съветската армия разделя българското общество. "Същото важи и за шествието на Безсмъртния полк. "След като е взето решение на СОС монументът да бъде преместен, областният управител да го пренесе в Музея на комунизма и да се приключи полемиката. Когато имаш общинска собственост, върху която е поставен паметник, собственикът на земята може да се разпорежда с нея и може да поиска преместване на обект", коментира той. 

 

Преди дни бе обявено шествието на Безсмъртния полк в Деня на победата, от паметника на Незнайния войн с полагане на венци и до паметника на Съветската армия. В последния момент обаче софийският кмет го отмени. "Фандъкова знае още от миналата седмица, че ще има такова, но да го отмени в последния момент е PR. Организаторите на шествието разрешиха да се веят знамена на България, Русия, СССР и Георгиевската лентичка", разкри Ставрев. 

Въпреки забраната шествие имаше. Полицията успя да овладее напрежението между двете групи. До ескалация на напрежението не се стигна. Пред монумента дойде и посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

„Скъпи приятели, днес е особен празник - Денят на победата, това е ден за сълзи в очите. Това е ден за памет и скръб. Памет за безчислените жертви, които даде Съветският съюз и мирният народ за освобождението”, заяви тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.