Той не е съгласен с експертните твърдения за инцидента

Автоинструкторът Йонко Иванов изрази съмнения относно твърденията на експерти за катастрофата на "Сливница" в София, отнела живота на двама младежи. 

Мълчанието на разследващия полицай говори за нещо по-различно - някой не иска да каже каква е самата истина. Автомобилът е на 30 години, няма как да развие 100 км/ч. Нужен е изцяло нов Закон за движение по пътищата. Не може да бъде така смачкан от удар на човек и той не може 300 метра да бъде влачен. Това каза автоинструкторът Йонко Иванов за "Твоят ден''.

СЛЕД КАТАСТРОФА С 2 ЖЕРТВИ: Свидетели с подробности за трагедията на бул. „Сливница”

Той изрази несъгласие с експертните твърдения за катастрофата на бул. "Сливница". "Беше казано, че първо - не е спряно на стоп палка, след това е имало гонка с полицията, ударени автомобили и 300 метра спирачен път със 100 км/ч. Това не е истина, защото 100 метра спирачен път отговарят на 100 км/ч по сух асфалт и 154 км/ч по мокър асфалт. Експертизата трябваше да стане в светлата част на денонощието, което значи, че булевардът трябваше да бъде затворен, а находките от ПТП-то щяха да дадат цялостната картина", коментира той.

По думите му в изготвянето на новите учебни материали за шофьорските курсове не участват инструктори. "Има петима загинали полицаи на пътя, защото не са обучени от МВР", посочи Иванов. 

Председателят на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров подчерта, че при катастофата на "Сливница става дума за прав участък около 500 метра. "Столичната община трябва да вземе мерки с пешеходни пътеки или с камери, контролиращи скоростта. Обучението не е на достатъчно добро ниво - всяка четвърта катастрофа е предизвикана от млади водачи", обясни той. 

Според него най-вероятно шофьорът, предизвикал катастрофата на "Сливница", е карал с превишена скорост, за да се удари в стълб, след като помита пешеходците. "Ще бъде интересно в коя школа е бил обучаван, да му се види картонът и дали е карал в тъмната част на деня", смята Тодоров. 

ПОВЕЧЕ ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.