„Оставаме отворени за диалог”, поясни Мария Габриел

Без ясен отговор дали от БСП ще подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС с първия мандат. На разговор в парламента с номинираната за премиер Мария Габриел и Бойко Борисов лидерът на столетницата Корнелия Нинова обяви, че първо ще бъде свикан Националният съвет на партията.

„Г-жо Габриел, благодаря за поканата! Няма да ви е лесно. Първо към Борисов - сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага чисто партиен премиер и партийната програма. Трябваше да търсим формат за национално, а не партийно правителство”, обясни Нинова.

Снимка: БТА

„Днес достигаме до следващ етап - какъв може да е възможният формат на правителството. Моето предложение към вас е експертен кабинет, с ясно очертани приоритети, мерки и срокове”, каза пред БСП Габриел, която поясни, че остават отворени за диалог.

Нинова поясни, че представата на БСП е за експертен, а не за политически кабинет. „За нас има няколко ключови въпроса. Смятаме, че трябва да има работещо правителство и парламент. За нас на първо място е бюджетът”, обясни тя.


Лидерът на БСП очерта различията с ГЕРБ-СДС. „Не споделяме виждането, че дефицитът трябва да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. 3% дефицит означава рязко рязане на разходи”, посочи Нинова.

Като „най-горещия” въпрос тя определи доставянето на оръжия за Украйна. „Ние няма да отстъпим от това. Нашата партия се бори за мир. Тук оставаме на различни позиции и не знам как ще решим този въпрос”, подчерта Нинова.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.