ГЕРБ-СДС проведоха среща с БСП, ДПС и „Има такъв народ”

Преди връчването на мандата ГЕРБ-СДС проведоха среща с БСП, ДПС и „Има такъв народ” с настояване да получат отговор - ще им дадат ли подкрепа или не.

Разговорите започнаха с предложението на първите и директен въпрос. „Моето предложение към вас е експертно правителство. С ясно очертани приоритети, мерки и срокове. Бихте ли подкрепили кабинет с ясен срок на действие?”, попита  Мария Габриел, кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

И дойде първото „Да”, но само за нагласата, че правителство трябва да има. „Да, трябва да има работещо правителство и работещ парламент”, съгласи се Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Последваха критики, не към кандидат-премиера на ГЕРБ, а към лидера на партията. „Сбъркахте подхода още от самото начало, виждам, че сега им корекция. Но не биваше да се предлага чисто партиен министър-председател, партийната ви програма”, подчерта Нинова.

Левицата обясни - няма да допусне компромис с три теми - бюджет, оръжия за Украйна и Истанбулска конвенция. „Форматът, който се предлага - не е коалиция. Аз вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си, без това да възпрепятства съставянето на правителство”, посочи Габриел.

„Но ако партиите подкрепим общо правителство - национално и надпартийно, и това правителство реши да изнася оръжия за Украйна - смятайте, че на секундата ще се оттеглим”, категорична беше лидерът на БСП.  

Няколко часа по-късно, вече на „Позитано” 20, отговорът на БСП беше категоричен: „
Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат. Нито за участие, нито за подкрепа. Направихме достатъчно. Хаосът и лицемерието не може да продължава. Имат своята стъпка към ПП-ДБ, с които нямат никакви различия. Те са коалицията на войната. Те са джендърската коалиция”.

Обратно в парламента, от ДПС заявиха, че приоритетите им се припокриват с тези на ГЕРБ
„С ясен мандат за нас означава с ясно поети ангажименти. Колкото до експертността - малко нескромно може да звучи, но и ние от ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери на политическия живот”, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Последни на среща дойдоха от „Има такъв народ”. „Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа. Още нямате подкрепа. Що се отнася до икономика и финанси – чакат ви тежки преговори и с БСП, и с ПП. Те са доста по левичарски настроени. Ние няма да подкрепяме безогледно харчене на държавния бюджет, защото резултатът ще бъде ужасен”, посочи  Тошко Йорданов, ИТН.

Преговори нямаше с „Възраждане”, заради различия по политики.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.