ИТН е първата формация в НС, която официално заяви подкрепа за експертно правителство

Първо „Да” за правителство. Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че депутатите от партията му ще подкрепят експертен кабинет. В момента на масата за преговори е сложено именно такова предложение, с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

ИТН е първата формация в Народното събрание, която официално заяви подкрепа за експертно правителство. Мотивът е излизане от политическата криза. Лидерът на партията съобщи новината в социалните мрежи, но не ограничи подкрепата до първи, втори или трети мандат. Дори с подкрепа от Има такъв народ обаче ГЕРБ не събират необходимото мнозинство, предвид отказа от БСП, Продължаваме промяната и Възраждане. Мария Габриел продължава с преговорите. На този етап обсъждат какъв да е профилът и ресорът на експертите в кабинета. Едва след този кръг на разговори ще обсъждат конкретни имена.

Трифонов обяви, че ИТН ще подкрепи правителство от експерти

ГЕРБ-СДС са решени – ще върнат папката на президента Румен Радев с кабинет от експерти. И първото официално „да” за подкрепа дойде. Но не конкретно за предложението на ГЕРБ, а за експертно правителство.

„ИТН ще направи всичко възможно парламентът да заработи, а за да работи трябва да има правителство. А за да свърши нужната работа правителството, то трябва да е експертно от експерти. Затова ние ще подкрепим правителство от експерти. Знам, че един такъв кабинет може да не получи подкрепа, но и аз, и моите колеги ще бъдем спокойни, защото сме направили това, което е правилно”, каза Слави Трифонов.

Дори с подкрепата на ИТН обаче първият мандат не събира нужното мнозинство. ГЕРБ все още се надяват на диалог с ПП-ДБ и разчитат на разум от страна на депутатите.

„Това ми прилича на детинско упорство, малко детински - искаме всичко сега и на момента и търсим оправдание да стигнем до втория мандат. Не е редно обаче така да се стига до втория мандат”, заяви Даниел Митов.

Митов: Идеята на съдебната реформа е да се изключи намеса на политиката в прокуратурата и обратно

Вторите обаче са категорични – няма да участват.

„Единственият шанс за правителство е вторият мандат”, категоричен е Кирил Петков.

„В момента чакаме колегите с първия мандат да си представят правителство. Ние не участваме в такива разговори. Естествено е да приключат разговорите с първия мандат, за да започнат за втория”, каза Николай Денков.

ДПС отново призоваха да се върви стъпка по стъпка.

„Ако идеята е да саботираме всяка една възможност, общо взето оттам нататък - дайте на широко, един колега говореше на ангро, да провалим всичко, което може да се случи”, коментира Мустафа Карадайъ.

Отново се появиха и съмнения за възможността за игра с кворума. Това означава, че ако например депутатите в залата са по-малко, ще са необходими и по-малко гласове за избор на правителство. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че е сигурна в парламентарната си група.

„Включително всички, които имахме някакви командировки, няма да ги осъществим. Аз трябваше да съм на официално събитие на годишнина на германските социалдемократи, няма да замина и аз. И други колеги, които бяха командировки, всички прибираме”, заяви Нинова.

Председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов също увери, че не участват в договорки.

„Интересите на България в момента изискват да има нови избори. Тази конфигурация в момента е ялова и няма как да произведе ефикасно българско правителство”, каза Костадин Костадинов.

Изненади от съпартийците си не очакват и от ПП-ДБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.