И ПП, и ГЕРБ заподозряха в целия скандал опит за саботаж на преговорите за правителство

Скандалът със записите, разпространени от депутата Радостин Василев, се отрази и на преговорите за правителство между първите две политически сили. Засега има забавяне, но не и стъпка към прекратяване. И ПП, и ГЕРБ заподозряха в целия скандал опит за саботаж на преговорите за правителство. Като обвиненията на ПП са и към шефове на служби, и към президентството. Въпреки това срещите продължават по план с редене на министерския състав. Условията остават без промяна.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА: Радостин Василев пусна запис, опонентите му отговориха (ОБЗОР)

ПП-ДБ отчетоха затруднение в процеса по изчистване на формулата за общо управление с ГЕРБ - СДС.

„Ясно е, че доста хора се опитват да провалят опитите за кабинет. Моята роля е да се абстрахирам от тези препятствия, да продължим разговорите с Габриел. И нейният подход е подобен. Ние трябва да видим може ли да намерим решение и състав, който да работи. Ако се окаже, че е невъзможно отново се връщаме на изходна позиция”, заяви Николай Денков.

Засега договорката за министерските постове с ГЕРБ остава без промяна, съобщиха още от ПП. А за забавянето на процеса обвиниха и президента Румен Радев.

„5 дни Президентството не намери време да ни връчи мандата. Това дали има нещо общо с всички тези скандали. Убеден съм, че всичко това е свързано с цел да не се допусне създаване на редовно правителство, но няма да успеят”, заяви Атанас Атанасов.

Опит за саботаж на преговорите видя и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Да не се направи правителство, защото всичко е много близко и целта е тази. Това обслужва много интереси, които не искат България да се стабилизира. На мен специално няма да ми повлияе”, заяви Бойко Борисов.

А председателят на БСП Корнелия Нинова от своя страна посочи именно Борисов като основен виновник за създалата се ситуация.

ФИНАЛНИ ПРЕГОВОРИ: Кога ще станат ясни имената в проектокабинета с втория мандат

„Отговорността е на Борисов, той създаде тази каша, той я провокира, насъскваше ги едни срещу други, сега да си носи отговорността”, заяви Корнелия Нинова.

Но освен Борисов Нинова посочи и президента.

„Виждам, че бави втория мандат, вероятно чака да се разпаднат всякакви мнозинства, за да управлява повече”, заяви Нинова.

ИТН коментираха така.

„Тези не са българи. Те не работят за националните интереси, те работят за себе си, без да броим, че са безумно алчни за власт. Някой не може да преживее, ако не е министър. Борисов имаше този проблем, дълги години в МС по възможност министър-председател. Сега същата работа са Петков и Василев. Няма разлика между тях”, заяви Тошко Йорданов.

„Възраждане” смятат, че до правителство в този парламент няма да се стигне и ще последват нови избори.

„Всичко се прави с една цел и тя е много проста. Когато „Възраждане” започне да управлява да няма с какво да управляваме, те искат да изгорят държавата”, заяви Костадинов.

А след всички скандали от ДПС предложиха радикална стъпка за излизане от политическата криза.

„Свидетели сме на тотален разпад на държавността. Всеки записва, всеки разнася всевъзможни компромати. Сега в тази ситуация ние предлагаме преучредяване на държавата и свикване на Велко народни събрание”, заяви Мустафа Карадайъ. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.