То е по искане на политическата партия „Възраждане”

Извънредно заседание на Народното събрание. Депутатите изслушаха ръководителите на службите за сигурност. Поводът - изнесените данни от народния представител Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. Според тях самите такова изискване в закона няма.

„Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура. Тази процедура е само в рамките на Република България. Не отговаря на истината и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на служби да имат достъп до класифицирана информация - било то на НАТО или ЕС”, посочи председателят на ДАНС Пламен Тончев.  


„Държавната агенция „Разузнаване” не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия. ДАР е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване. Никъде в законите не е упоменато, че преди да бъде назначен председателят на ДАР трябва да се съгласува или утвърждава”, коментира председателят на ДАР Антоан Гечев.

„Ако може дебатът да се води по някакъв по-различен начин предвид на хората, които работят за службата, респективно за държавата, респективно за вас зад граница. Това са например хората, които мерят по четири пъти на ден радиацията в Украйна, за да имаме време да реагираме и да ви кажем да отидете в убежищата или да сложите противогази”, настоя началникът на „Военно разузнаване” Венелин Венев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.