След напрежението, преговарящи и лидери отново седнаха на една маса

Рестарт на преговорите за общо правителство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната”. След напрежението заради изтеклите записи, преговарящи и лидери отново седнаха на една маса.

Официално преговорите са подновени и първата среща вече е факт. В опит да разтопят ледовете в нея се включиха всички лидери от двете формации. Те се събраха в стаята на председателя на парламента, заедно с основните преговарящи Николай Денков и Мария Габриел.

Денков: Очаквам с Мария Габриел да седнем на масата и да обсъждаме същината

Лидерите на първите две политически сили влизаха и излизаха многократно в опит да стопят ледовете помежду си.

„Разговорите продължават. Когато има нещо да ви кажем - ще ви го кажем”, каза лаконично Габриел.

„Има два елемента - единият е да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията. Подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. Второто е персоналният състав, така че работим и по двете”, уточни Денков.

От „Продължаваме Промяната” заявиха, че са готови на компромиси за министерския състав, но не на всяка цена. И не отговориха дали са готови да оттеглят политическите лица, сред които е и Асен Василев.

„Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Гледаме дали може да има по-добри експерти”, поясни Денков.

Тошко Йорданов: Компромисът е експертен кабинет без ПП

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че правителство трябва да има. „Когато има споделена отговорност, трябва да се предложи такъв състав, който да успокоява и да гради доверие и в двете политически формации”, категоричен беше той.

От ДПС разкритикуваха: „Да има правителство е задължително. От кого? От Рамбовци, които няколко души, пак през медиите, разбрахме, че почерпени взимат решение за саморазправа с опозицията”, каза Мустафа Карадайъ.

От БСП ще помислят, ако ги поканят на разговори. „Мандатът е в Денков. Те си водят разговора на ледена епоха, затопляне на отношенията… Вчера беше едно, днес друго”, посочи Георги Свиленски.

Скандал между ПП-ДБ и „Възраждане” в парламента (ВИДЕО)

Темата разгорещи и пленарната зала, като се наложи заседанието да бъде прекъснато още в началото заради скандал между „Възраждане” и „Продължаваме Промяната”.

„Мандатът да бъде върнат незабавно, защото тази формация няма моралното право да представлява никого, освен посолството и посолствата, с които съгласува своите кадрови решения и назначения”, подчерта Костадин Костадинов.

„Прекъсвайте всякакви опити за подобен тип фашистка пропаганда, които се правят от страна на „Възраждане”, отговори Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Още за преговорите и политическите бури от последните дни - утре сутрин в „Здравей, България” ще бъде заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.