Два дни преди връщането на втория мандат изпълнен при президента, първите две политически сили предпочетоха да запазят мълчание

Според политолози именно критиките на президента Румен Радев при връчването на втория мандат са били от решаващо значение за сформиране на общо правителство между ГЕРБ - СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". 

Два дни преди връщането на втория мандат изпълнен при държавния глава, първите две политически сили предпочетоха да запазят мълчание относно общия проектокабинет. Съставът беше представен официално вчера с изявление от страна на кандидатите за ротационното премиерско място Мария Габриел и Николай Денков. В същия ден двете формации успяха да договорят и конституционно мнозинство след ударни преговори с ДПС. Веднага обаче се появиха съмнения за целта на срещите.

Преди минути в профила си във Facebook "Продължаваме промяната" написаха, че ще водят срещи с всички парламентарни групи за конституционна реформа, това по думите им е и единствената цел за срещите с ДПС.

Радев за правителството на Денков и Габриел: Няма експертни кабинети

Остри критики от страна на БСП след обявяването на общия проктокабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "Разговори с БСП за конституционно мнозинство не е имало, а срещите с ДПС от левицата определиха така", заяви Румен Гечев.

Съмнения относно това обединение за конституционна реформа има и конституционалистът Янаки Стоилов. "Дали промените са с ясни цели и чисти намерения или отново тези които моделираха част от процесите през последните години не целят отново да получат водещата роля, а не за да подобрят съдебната система в България?", попита той.

Но според експерти ГЕРБ и ПП- ДБ са използвали единствения възможен вариант за формиране на редовно правителство в настоящата политическа ситуация – експертен кабинет.

"Отношенията бяха паднали между партиите на толкова ниско ниво, че не можеше да седнат политически лица на една маса в МС. Това е опит да се скрие коалицията им, която не изглежда по традиционен начин", заяви политологът Димитър Ганев.

Аварира теснолинейкатa за Велинград, в която пътували Мария Габриел и семейството ѝ

Той смята, че критиките на президента при връчването на втория мандат са решаващи за обединението на първите две политически сили.

"Това, което затвори разговора е Радев, не Гешев. Радев им направи подарък, защото те тогава казаха успяваме да посочим общ враг и ние правим коалиция, за да се бием с тях. Те казват, че има руско влияние в служебния кабинет ти това подейства консолидиращо. Това беше лигитимиращ фактор", смята Ганев.

"Видяхме, че не работят нещата и трябва да се търсят мнозинства. Това в никакъв случай не означава, че са се заобичали запрегръщали и прочие. Просто трябва да се решат определени проблеми, които стоят пред нацията", смята Евгений Кънев.

Изпълненият мандат ще бъде върнат на президента Румен Радев в понеделник. Очаква се проектокабинетът да бъде гласуван още тази седмица в Народното събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.