Чуждестранните инвеститори се надяват, че силно променения кабинет означава отказ от странната финансова политика

Реджеп Ердоган представи официално новото правителство на Турция. Президентът явно се готви за значителна промяна - 15 от министрите са нови, а само двама запазват постовете си.

Чуждестранните инвеститори се надяват, че силно променения кабинет означава отказ от странната финансова политика на Турция. По лично настояване на Ердоган, централната банка не взе препоръчаните от експертите мерки за борба с инфлацията. Лирата рязко се обезцени, населението обедня и инвеститорите се отдръпнаха. Новоназначеният финансов министър Мехмет Шимшек е считан за експерт с традиционни разбирания. Анализаторите се надяват, че това означава край на експериментите. А през целия ден на полагане на клетва и представяне на кабинета, Реджеп Ердоган говореше предимно за нуждата от единство на нацията.

Ердоган: Изборите през май отбелязаха началото на „Века на Турция“

"Всички 85 милиона турци трябва да се обединят. Както тухлите изграждат стената. Сега повече от всякога Турция има нужда от единство и солидарност", заяви той.


Ясно е към кого е посланието. Реджеп Ердоган току що си осигури нов мандат и се готви да управлява още 5 години. Но това не променя факта, че близо половината нация гласува, че не го иска за президент. Основните икономически центрове Истанбул и Анкара подкрепят опозицията. А освен с икономическата криза, Турция трябва да се бори и с резултатите от опустошителните земетресения, оставили над 1 милион души без дом.

"Тази година отбелязваме 100 години от създаването на републиката. Всички в Турция трябва да се сплотят. Приканвам всички граждани, във всяка една от нашите 81 провинции - нека започнем кампания за приятелство", допълни президентът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.