Това съобщиха за NOVA от Министерския съвет

Ситуация без прецедент. Всички 28 областни управители и част от техните заместници подадоха оставка. Посочените мотиви са основно политически различия с новото правителство, тъй като бяха назначени от служебния кабинет на президента Румен Радев.

Областните управители се назначават от Министерския съвет и обикновено се сменят от всяко ново правителство, но в случая такава стъпка още не е предприета от властта, а инициативата идва от самите областни управители и то в един и същи ден. Това доведе до остри политически реакции, а от правителството обясниха, че последната дума е тяхна и ще вземат решение. Дотогава областните управители и техните заместници са длъжни да изпълняват функциите си.

Морален акт и политически различия с новото правителство. С тези мотиви десетки областни управители поискаха да напуснат постовете си в най-кратък срок.

„Това, заради което през 2021 г. аз се съгласих да бъда областен управител, беше да не се повтарят някои порочни практики. Сега виждам лица, които олицетворяват тези практики, да се въртят край правителството”, каза областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков. 

МС: Областни управители от цялата страна напускат постовете си, акцията е безпрецедентна

„Решението е мое лично - отдавна го обмислях. Днес реших и си подадох оставката. Никой нито ме е карал, нито ми е казвал нещо друго. Продължавам да изпълнявам задълженията си, докато съм тук и няма да спра”, заяви областният управител на Монтана Валери Димитров. 

В позиция от Министерския съвет определиха акцията като  безпрецедентна, като по думите им поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

„Ние сме принудени да работим в една непредвидимост, когато екипите, които са действали по различните приоритети и направления, особено на изпълнителната власт, групово подават оставка. Разбира се, че възпрепятства работата, много бързо трябва да се справяме с тези трудни ситуации”, коментира министърът на икономиката Богдан Богданов.

„По принцип, смяната на областни управители, когато има редовно правителство, не  е нещо извънредно. Но фактът, че се прави масово - може да говори за някаква координирана акция”, смята Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

По подобен начин в последните си часове като министър-председател Гълъб Донев освободи всички зам.-министри от служебния кабинет. Новият премиер Николай Денков обвини президентската институция в саботаж. От „Дондуков” 2 отговориха лаконично: „Аз искам само да му припомня времената от 2017 година, когато за първи път стана служебен министър на президента Радев. За колко време той самият смени своите заместници”, попита вицепрезидентът Илияна Йотова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.