ПП-ДБ определиха като стъпка в правилната посока освобождаването на Гешев

След безпрецедентното решение на ВСС депутати обмислят дали изобщо да не се премахне фигурата на главния прокурор. От ПП-ДБ обясниха, че дискусията за голяма съдебна реформа тепърва започва със събирането на конституционно мнозинство. За целта още тази седмица започват разговори с останалите партии в НС. Идеята на ПП-ДБ е изцяло премахване на фигурата на главния прокурор или тя да има само административни функции. От „Възраждане” и ИТН излязоха с остри критики към двете най-големи формации в парламента. БСП и ДПС запазиха мълчание по темата.

Освобождаването на главния прокурор от „Продължаваме промяната” определиха като стъпка в правилната посока, но недостатъчна. „Това вчера беше една добра стъпка, но трябва да продължим институционалните реформи. Сега в Конституцията все по-малко да зависи кой е главния прокурор.  Ние се надяваме от ПП да няма длъжност главен прокурор следващ”, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Кирил Петков е категоричен, че президентът Румен Радев не трябва да се бави с указа. „Времето на този указ не е дадено като някаква власт на президента, с която той може да си играе. Според мен той трябва да даде този указ до края на седмицата”.

Освобождаването на Гешев: На ход е президентът

А като следващата стъпка виждат премахването на фигурата главен прокурор. За това ще търсят подкрепа от всички партии, разговорите започват още тази седмица. „Трябва да се види дали премахването на главния прокурор може да се направи без Велико народно събрание, ако може ще бъде направено”.

ГЕРБ излязоха с официална позиция, че освобождаването на главния прокурор е стъпка по пътя на съдебната реформа, в името на обществения интерес за справедливост и законност.

От ”Има такъв народ” смятат, че действието е закъсняло и заявиха, че имат предложение за съдебната реформа, но досега не са търсени за разговори.

„Според нас главният прокурор трябва да се избира пряко. И тогава отговорността му ще е пряка. Защото и назначението му беше политическо, и уволнението”, посочи Тошко Йорданов, ИТН.

С пост в социалните мрежи председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов описа освобождаването на главния прокурор така: „Мафиотският клан на ПП и ДБ се обедини с мафиотския клан на ГЕРБ и ДПС, за да постигне отстраняването на станалия едновременно опасен за всички Гешев. Сега остава само да видим дали двата мафиотски клана ще се споразумеят за назначаването на нов главен прокурор, който да ги обслужва, или ще се хванат гуша за гуша”.

ВСС освободи главния прокурор Иван Гешев

Освен съдебната реформа, на дневен ред тази седмица в Народното събрание е и темата за исканите депутатски имунитети. „Продължаваме промяната” внасят предложение за създаване на комисия, която да ги гласува.

Отваря се комисията, изнасяме всички документи -  да се види прокурорите дали не са използвали този казус за политическа бухалка. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението решението на комисията”, подчерта Кирил Петков.

„За първи път наблюдаваме такова унизително поведение на Кирил Петков и Бойко Борисов. Аз ли бъркам, че Петков арестува Борисов и рева, че Гешев му пречи да има справедливост. В момента му варди имунитета. Борисов трябва да му върне жеста и да си измисли комисия”, заяви Тошко Йорданов

ДПС и БСП отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.