Имаше вълна от критики към тези, които не се отказват доброволно от защитата си

Парламентът създаде временна комисия за поисканите от главния прокурор имунитети на депутати от мнозинството. Сред тях са Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов. Главният прокурор поиска имунитета на общо осем народни представители, четирима от които си го дадоха доброволно. 

Комисията ще има осем членове, но ще работи без председател. Създаването ѝ беше съпътствано от многочасови спорове, като представителите на БСП и „Има такъв народ” отказаха да номинират свои кандидати. Аргументите на опозицията са, че със създаването на подобна комисия се прави опит „да се изперат Бойко Борисов и Кирил Петков”.

Създадоха комисия в НС за имунитетите на четирима депутати

Четири часа дебат и скандали заради поисканите депутатски имунитети. Скрит замисъл в действията на Иван Гешев видяха от първите две коалиции.

„Спокойно отлежаваха на нечие бюро от години и изведнъж някой се сети, че може би някой е извършил някакво престъпление”, посочи Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

„Тук става въпрос просто за политическа репресия. Той нарече всички вас, колеги - „боклуци”, посочи Петър Николов от ГЕРБ-СДС.

Имаше вълна от критики към тези, които не се отказват доброволно от имунитетите си.

„Кирил Петков и другият имунитетаджия – Бойко Борисов, когото го няма, вероятно се чувстват виновни. И Борисов, и Петков доказаха, че са абсолютни страхливци. Не са мъже”, каза от трибуната Тошко Йорданов от ИТН.

„Най-вероятно ще направите и криминалистична лаборатория в парламента, която ще прави ДНК тестове да установим дали детето на дамата от Дубай е на Бойко Борисов. Колеги, това е огромен срам”, заяви независимият депутат Радостин Василев.

„Не ви ли омръзна, колеги? Не ви ли дойде до гуша? Преследват целта на този, който натисна копченцето Enter”, посочи Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Скандали в парламента заради предложената комисия с имунитетите (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не беше в залата по време на дебата. Кирил Петков обаче изслуша всичко от първия ред.

„В момента се възражда кафявият фашизъм, а той при вас е розов. Взаимно се перете, взаимно”, каза Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Г-н Петков, какво правите в тази компания? Какво има да се разследва за твоята декларация? За нея знае цяла България. Подайте си имунитета”, коментира Атанас Зафиров от БСП.

„Доброволно ще дам имунитета си и няма да чакам края на комисията. Но и няма да дам Прокуратурата да използва своята власт като политическа бухалка. Наистина не разбирам какво означава нито розов фашизъм, нито кафяв. За комплексираните депутати, пълни с омраза, от ИТН - няма да коментирам”, каза от трибуната Кирил Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заговори за страх и за мъже. „Тук беше Борисов като премиер и му казах да излезе отвън да се разберем като мъже. До ден днешен, седем години, нито веднъж не съм го срещнала като мъж. Нямат грам достойнство, чест, мъжество. Не участваме в комисия пералния”, обясни тя.

Нинова за Комисията за имунитети: Скривалище за заподозрени в престъпления

В дебата стана дума и за усещания. „В израза „възбуждане на наказателно преследване” - думата „възбуждане” да я заменим с „образуване”. Възбуждането все още го свързвам с нещо приятно”, поиска Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

Имаше и покана към все още действащия главен прокурор.

След дебата гласуването забуксува. Състав на комисията беше избран, но председател - не. На този етап остава неясно кой ще свика първото заседание и кога.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.