Очаква се тя да е в началото на седмицата, но дата и час все още не се съобщават

След напрежението в управляващото мнозинство и размяната на ултиматуми се очаква ключова среща между първите две политически сили. „Продължаваме Промяната-Демократична България” и ГЕРБ-СДС решават дали ще продължат заедно, или общото правителство ще се разпадне. Лидерите и на двете формации се съгласиха, че среща трябва да има. Тя се очаква в началото на следващата седмица, но датата и часът все още не се съобщават.

Цеков: Парламентарните групи трябва да изгладят различията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

До напрежението се стигна заради кадрови назначения. Въпреки това засега и двете страни са на мнение, че правителството трябва да се задържи. В ефира на NOVA председателят на СДС Румен Христов прогнозира, че то трябва да остане на власт поне до Нова година и до влизането на България в Шенген.

От ГЕРБ-СДС са категорични – не приемат ултиматуми. И за пореден път подчертаха, че кадровите назначения се правят самостоятелно от „Продължаваме Промяната”. „Предложихме да имаме поне по един човек в министерствата, за да знаем какво се случва там. Всички предложения, които даваме, не се приемат”, посочи Христов.

На друго мнение са от ПП. „Доколкото ми е известно доста голяма част от зам.-министрите са договорени с ГЕРБ в адекватни разговори. Моето впечатление е, че на базово ниво имаме чудесни разговори с ГЕРБ”, каза пред NOVA депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.

Манол Пейков: ГЕРБ няма интерес правителството да се разпадне, но иска да ни направи да изглеждаме по-слаби

Проблем се оказаха и кадровите назначения при държавните регулатори. „Ние сме предложили едно-единственото име - на безспорния авторитет на Димитър Радев. Очевидно е, че трябва да намерим място за Андрей Гюров, който е тяхната кандидатура”, призна Румен Христов. По думите на Манол Пейков обаче от ГЕРБ-СДС договарят своите назначения с „алтернативните партии” ДПС и „Възраждане”. Той отрече да знае предложение за назначаването на Андрей Гюров.

Въпреки споровете, и двете формации са на мнение, че сглобката трябва да удържи. „Ние сме си седнали върху егото и според нас правителството, ако не се направят големи грешки и глупости, трябва да изкара поне до Нова година от гледна точка на перспективата България да стане член на Шенген”, каза Христов.

От опозицията пък видяха ситуацията като разправия, но не по същество. „Тези разправии за постове, за дребни решения, в крайна сметка оставят хората с впечатление, че това е повече като сапунен сериал. Ние имаме горчив опит от споразумения с ПП. Призивът да се подпише коалиционно споразумение не смятам, че ще бъде решение, но коалицията ще продължи да работи и с проблеми”, смята Андрей Чорбанов от ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.