Напрежението между управляващите остава

Напрежението между управляващите остава и след новия опит за преговори. Той приключи бързо, защото на него не присъстваха лидерите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Двете формации се събраха, за да обсъдят обща управленска програма и параметри на конституционна реформа.

Лидерската среща, за която се договориха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, все още се очаква. Днес имаше разговори между представители на двете формации, но не и договорка за това как ще продължат работата си заедно. От ПП искат ясен механизъм, но не и коалиция, докато от ГЕРБ-СДС държат да се подпише коалиционно споразумение. От партията на Бойко Борисов остро разкритикуваха „Продължаваме Промяната” за отсъствието на лидерите, както и на представителите на парламентарната им група по време на разговорите.

Лена Бориславова: Обсъждаме управленската и законодателна програма

След сериозното напрежение, управляващите формации започнаха седмицата с две срещи, но без решение. От страна на „Продължаваме Промяната” се включи Лена Бориславова, която първо поясни за SMS-а, който изпратила и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов цитира в кулоарите на парламента.

„Не им прави чест да цитират лична кореспонденция. Този SMS беше по повод на плаващото мнозинство, с което беше приет един антикорупционен законопроект и отхвърлен този на ПП-ДБ”, коментира Бориславова.

Според нея правителството трябва да продължи работа, но не на всяка цена. „България има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай е един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на „Възраждане” и ДПС”, категорична беше Бориславова.  

Дончев: Правителството на моменти изглежда като комитет за трудоустрояване

От ПП-ДБ обаче не са готови за коалиционно споразумение. Причината – липса на доверие. „Говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителство”, заяви още Бориславова.

Правосъдният министър Атанас Славов също смята, че коалиция не е необходима. „Търсене на съгласие за конкретни политики и законопроекти, така че да имаме реформаторско управление”, посочи той.

От ГЕРБ са на друго мнение и си тръгнаха разочаровани от срещите, в очакване на разговори в лидерски формат. „Това, че на тази среща присъстваха лица, които нямат дори качеството на народни представители, за нас беше смущаващо. Защото те не могат да носят политическа отговорност”, заяви Десислава Атанасова.

ГЕРБ-СДС ОТГОВОРИ НА УЛТИМАТУМА: Искат коалиционно споразумение с ПП-ДБ (ОБЗОР)

За пореден път от ГЕРБ заявиха, че решенията за кадрови назначения не се взимат с тяхната подкрепа.

„Ако се окажат верни сигналите, които получаваме, че се планират употреби или злоупотреби на държавния апарат в помощ на една партия за местните избори във вреда на друга, това наша отговорност ли ще бъде. Хайде да не вкарваме всичко в сюжети, много близо до садизма, мазохизма или самонараняването”, уточни Томислав Дончев. 

„Ние сме участвали единствено и само в разговори, по които да търсим баланс и механизъм. До такова нещо не се е стигнало и затова са тези трусове в нашите отношения”, добави Атанасова.

Славов: Амбицията ни е през юли да има иницииран проект за конституционни промени

Все пак, двете формации, заедно с ДПС, са успели да постигнат съгласие за общ проект за конституционна реформа.

„Пълно разделяне на ВСС на отделен съдебен и прокурорски съвет. Ограничаване правомощията на главния прокурор и въвеждане на форма на индивидуална конституционна жалба”, обясни Славов. 

„Това е първата такава среща, за да очертаем посоката”, добави Атанасова.

Целта е още следващия месец да има иницииран проект, а амбицията е да обединят 180 гласа. Затова на разговори ще поканят още БСП и ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.