Сметката ще бъде представена официално в сряда

Финансовото министерство е готово с план-сметката на държавата за 2023 година. Това обяви министърът на финансите Асен Василев. Кабинетът реши, че още от следващия месец парите за възрастните хора ще се увеличат.

„Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 на 276 лв. От същата дата минималният размер на пенсиите и за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, също ще се повишат от 467 на 523 лв.”, заяви Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

Минималната заплата в Бюджет 2023: Синдикатите искат ръст до 850 лева

Междувременно финансовото ведомство обяви, че е готово с проектобюджета за тази година. Сметката ще бъде представена официално в сряда, а в началото на месеца, трябва да бъде внесена и в парламента.

„Можем да свалим дефицита до 3%, без да ограничаваме директните плащания, социалната част - повишили сме съществено събираемостта, без да увеличаваме данъчната ставка”, обяви Асен Василев, министър на финансите.

Така изненади във финалния вариант на документа не се очакват. „Параметрите не са променени. Имаше някои нагласяния на конкретни проекти по министерства. Дългът като процент от БВП остава на същите нива като миналата година”, добави Василев.

БСП няма да подкрепи бюджета на Василев, готви алтернативен

Има забавяне обаче по изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост. Правителството разработва стратегия за предоговарянето му в частта за затваряне на въглищните централи и мините от Маришкия басейн.

„Служебното правителство нищо не е направило по въпроса. Не е изпратило официално становище. В момента се оформя концепция какво би трябвало и какво би могло да се направи”, каза Николай Денков, министър-председател.

Премиерът успокои, че работни места няма да бъдат загубени. „В  тези планове няма застрашаване на позициите на хората, които работят в „ТЕЦ Марица изток 2”, отсега искам да кажа, че обсъждаме варианти, които са благоприятни за тях”, увери Денков. Целта е вторият транш по Плана да бъде получен тази година, но само при условие, че необходимите закони бъдат приети.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.