Коментар на Андрей Новаков, Петър Витанов и Илхан Кючюк

Отдавна трябваше да сме в Шенген, на България ѝ се полага. Постижимо е да предпоставим тази тема в европарламента и да бъдем приети до края на годината. Липсата на редовно правителство беше сред причините да не напредваме към Шенген и еврозоната. Беше хигиенен фактор да има редовен кабинет, за да градим нагоре. Това каза за "Твоят ден" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

По отношение на ПВУ Новаков разкри, че част от средствата ще бъдат загубени. "При готов план, обсъждан 4-5 пъти публично, който остана да бъде подобрен, не беше оползотворен. Трябва да обясним, че не можем да заменим мините си за толкова кратко време", обясни той.

В ЕП призоваха за приемане на България в Шенген тази година

От своя страна евродепутатът от БСП Петър Витанов сподели, че за Шенген има критерии, които отдавна сме изпълнили. "Не съм сигурен, че аргументите против са релевантни. Те са изцяло политически, дискриминацията се състои в това, че изпълняваме всички изисквания, но сме извън Шенген, над 180 млн. са икономическите негативи от чакането по границата, стоките се развалят. 46 000 тона са изгорелите газове годишно за висенето по границите", подчерта той. И допълни, че предоговарянето на ПВУ е било "върхът на популизма".

Относно изслушването на Гешев по "Барселонагейт" Витанов посочи, че е имало опит да бъде заглушено. "Част от неговите аргументи ще попаднат в становището на ЛИБЕ. Съдебната реформа се превърна в дъвка, не сме стъпили напред. Голяма част от хората не вземат решенията самостоятелно. Един нов състав на ВСС ще отпуши процесите", подчерта евродепутатът. 

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк смята, че европеизирането на българската политика минава през Шенген и еврозоната. "Гражданите не бива вече да бъдат стигматизирани. Ако не сме сигурни, че темата с Шенген няма да получи гаранция, че няма да има вето, по-добре да не се поставя. България охранява много добре външната граница на ЕС, но определено има нужда от подсилване. Нидерландия няма да търси нови критерии, ще се съобрази с решението на ЕК. Хоризонтът на приемане е септември", коментира той. 

По думите му е явно, че има напрежение около фигурата на главния прокурор. "Всеки, който е управлявал страната, е имал да има свой главен прокурор. Ние ходихме и предлагахме свой конституционен проект, намерихме го на боклука. Минал е на съгласуване и при редица експерти, писан е от наши и външни специалисти. Делян Пеевски е един от авторите на текстовете, има право да бъде в комисията. Необходима е дълбока съдебна реформа", заяви той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.