Той участва в дискусия в НИМ

Украинският президент Володимир Зеленски участва в дискусия пред посланици, политици и представители на гражданското общество. Домакини са премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Срещата ще се провежда в Националния исторически музей. Очаква се събитието да е последното от еднодневната визита на Зеленски в България.

Зеленски и Денков подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

"Повече от 140 хиляди души са получили защита в България и аз съм много благодарен за това", коментира украинският президент. "Успяхме съществено да намалим мащаба на тази война благодарение на оръжията, които получаваме. Близо 1900 градове и села са вече освободени", посочи още той. 

"Благодарни сме на България, че сте от светлата страна на историята, особено в отбранителното сътрудничество. Обкръжението на руския се стеснява и той ще става все по-слаб. Амбициите на руския режим няма да се оправдаят", категоричен е Зеленски. 

По думите му вратите на НАТО са отворени за Украйна, като страната избира бъдещето си без външна принуда. "Сегашният руски режим е последният поробител в Европа. Този режим трябва да загуби, както на бойното поле, така и в политиката, за да спечелят всички европейци", посочи Зеленски. 

И допълни, че не е съгласен с част от българските политици: "Не войната предизвиква енергийни и продоволствени дефицити. Това е част от тяхната операция да предизвикат изкуствен глад".

"Днес президентът изказа мнението си относно военната помощ за Украйна, във всички други аспекти имахме пълно единогласие. Що се отнася за помощта по отношение на отбраната на Украйна, имаме различни виждания. Той смята, че това би означавало ескалация на напрежението, а аз, че е защита".

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.