Прокуратурата и полицията – с официална информация по случая

Двама задържани заради случая с нарязаното 18-годишно момиче. Рано тази сутрин е арестуван бившият й приятел - Георги Георгиев, който се разследва като извършител на нападението.
В ареста е и негов приятел заради сигнал за отправени заплахи към близка на момичето, която първа разказа за случая.

На третия ден от вълната от гняв и недоволство, които обхванаха страната, полицията и прокуратурата в Стара Загора дадоха официална информация по случая.

Нападението над момичето и пускането на заподозрения на свобода предизвикаха и политически реакции, а главната прокуратура обяви нулева толерантност към случаите с насилие.

А утре, в повече от 20 града на България ще има протести с искане за справедливост.
 
Преди да бъде обезобразена с макетен нож, 18-годишното момиче е получавало заплахи, разказало самото то пред разследващите. Първото съобщение през интернет приложение дошло на 24 юни. Пишело – „Направо те убивам”. Ден по-късно дошла втора заплаха – „Ще ти закача главата”. А на 26 юни вечерта на вратата й се звъннало.

„След влизането на лицето в дома й. Тя го вижда. Той й нанася юмручни удари по главата и тя казва, че от там нищо не помни. Свестява се нарязана и търси помощ от съседка”, обясни районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.  

„Направо те убивам” и „Ще ти закача главата” написал задържаният на обезобразеното момиче преди нападението

Жената, повикала полицията, е на 66-години. Именно на нейния праг нарязаното момиче първо получило помощ. Други съседи също станали свидетели на минутите след нападението.

Соченият за извършител Георги Георгиев е задържан тази сутрин потвърдиха от полицията и прокуратурата при първия си официален брифинг по случая.

„Имахме информация, че лицето се укрива и до сутринта същият не беше намерен. На сутринта около 08:00 часа наш пост колеги забелязват, че лицето се предвижва с автомобил и напуска населеното място. Около 08:15 са организирани заградителни мероприятия и същият е задържан на вход Стара Загора” каза Лазар Христов, директор на ОДМВР-Стара Загора.

Мъжът е арестуван не заради самото нападение, по което вече има съдебно решение да бъде оставен на свобода. А заради заплашителните съобщения, които разследващите квалифицират като закана за убийство.

Според адвоката на задържания, той не се е укривал, а е пътувал към полицията заради получената призовка в 08:00 да е в районното. Към този момент задържаният бивш приятел на момичето отрича да е съпричастен към деянието. До днес е бил при родителите си.

Според органите на реда Георги Георгиев има криминално минало.

„Като наказателно минало на лицето можем да твърдим, че той има две подобни деяния и това е третото”, каза Лазар Христов.

Прокурорите са разговаряли и с майката на момичето. Разпитани са 11 свидетели.

„За нас мотивът за това престъпление е ревност”, каза Таня Димитрова, районен прокурор.

Предстои петорна съдебномедицинска експертиза. Ще бъде направен и психологически портрет на задържания заради жестокостта на нападението. По случая има и втори задържан - приятел на Георги. Също за отправени заплахи към жената, която първа се престраши да разкаже за случая в петък сутринта, в ефира на NOVA.

400 ШЕВА: Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче и обръсна главата ѝ
 
Още вчера този мъж беше уволнен от „Мини Марица”, където работел досега. 
 
Брифингът на прокуратурата и полицията дойде на фона на бурната обществена реакция след като в петък сутринта в ефира на „Здравей, България” разказахме историята на 18-годишното момиче. Паралелно с вълната от въпроси и възмущение, в социалните мрежи започна организацията и на серия протести.

Първоначално протест беше насрочен в 18:00 часа пред Съдебната палата на Стара Загора, откъдето е момичето. След това към списъка лавинообразно започнаха да се включват още много градове. В София протестът също ще е пред Съдебната палата. Информацията към този час е за паралелни демонстрации в 23 града на цялата страната.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК