Рамката ще дава възможност лекар, който предумишлено изготви невярна експертиза, да бъде изправяне пред съд или глобяван

Стандартът всъщност ще бъде професионален наръчник на съдебните медици. В него ще се съдържат различни нива на компетентност, от които ще зависи кой съдебен лекар може или не може да извърши дадена експертиза. От друга страна рамката ще дава възможност лекар, който предумишлено изготви невярна експертиза, да бъде изправяне пред съд или глобяван. Стандартът ще важи за около 60 действащи съдебни лекари в България.

Съдебният лекар, издал експертизата на Дебора със заключение "лека телесна повреда" все още е отстранен от длъжност. Според директора на болницата в Стара Загора в експертизата е трябвало да участват всички медици, свързани с лечението на момичето.

Стандартът за съдебна медицина влиза за разглеждане в МЗ

"Разследващите органи да преценят кога какъв специалист е необходим, за да доизяснят последващи увреждания и дефицити, които са настъпили в резултат на деянието", призова проф. Йовчо Йовчев.

Без допълнителни експертизи, назначени от съда, лекарят често се оказва с "вързани ръце", категоричен е и главният координатор по съдебна медицина.

"За окончателна преценка за степента на телесната повреда е необходимо събирането и предоставянето на допълнителна медицинска документация, извършване на допълнителен преглед, за да не бъде изпуснат някой детайл", обясни доц. Александър Апостолов.

Случаят с Дебора показа най-ясно нуждата от разписан стандарт в съдебната медицина, казват експерти.

"Да детайлизира архаичната сега уредба, за да може работата на съдебните лекари да не бъде поставена под съмнение или когато не е налице престъпно деяние, но е налице някакво нарушение, те да носят отговорност за това", обясни адвокат Мария Петрова.

Късно снощи здравната комисия в парламента реши - министърът на здравеопазването да утвърди стандарт „Съдебна медицина“ във възможно най-кратък срок.

"Един човек, когато използва своята компетентност, за да даде експертиза, той поема определена отговорност и колкото повече това е стандартизирано, толкова повече личната отговорност е за сметка на общата отговорност", посочи Александър Симидчиев.

Хинков: Готов е проектът на стандарт по съдебна медицина

Няма как да се регламентира експертната дейност на съдебния медик, смята доц. Апостолов.

"Съдебно-медицинското заключение не може да бъде вкарано в никакви рамки, защото няма случай, който да е еднакъв с другия", каза той.

А за съдебния медик било важно да не бъде притискан от обстоятелствата и нито една от страните при всеки случай.

"Независимостта на експерта е изключително важна,  защото загубвайки независимостта си обективността на експертизата е под натиск и въпрос", допълни медикът.

"Експертите винаги трябва да са обективни и независими, но при липса на стандарт рискуваме да превърнем свободата на експертите в тотална свободия. Когато няма правната рамка на една медицинска дейност оставяме на самотек нещата и съответно не можем да упражняваме контрол над тази дейност", подчерта Мария Петрова.

До дни се очаква Стандартът за съдебна медицина да излезе за обществено обсъждане.