По думите му в много горещи дни може да се появи инфекция при възрастните и децата

"Ерис" е нов генетичен вариант на коронавируса, който е придобил епидемично разпространение. Не причинява тежко заболяване, но по-лесно се разпространява. През юли в САЩ има повече случаи на хоспитализация на хора с този вариант, отколкото през юни. Отчетено е леко завишение в броя на заболелите в държавите, където има точно проследяване. Няма кой знае каква заплаха за здравето на хората. В нашата страна този вариант още не е доказан. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му ваксините срещу Омикрон действат и срещу новия вариант. "Хубаво е да има реваксинация наесен. В световен мащаб се лекуват последиците от COVID, а не самият той", каза още експертът.

Според него епидемичната обстановка това лято е добра. "Климатичните условия предполагаха много кърлежи и комари, но заболяванията от кръвосмучещи не са много повече от миналата година", обясни той. 

Проф. Кантарджиев: Стрептококовите инфекции са лечими с правилния антибиотик

Според него много лекари са се научили как се вади кърлеж, а бум на лаймска болест няма.

"Напиването на кърлежа, ако продължи 12 часа, заболяването не се предава. Ако има рани или напукване на кожата, кърлежът може да предаде хеморагична треска и  да се получат сериозни усложнения", посочи Кантарджиев. 

Той сподели, че ентеровирусните инфекции обикновено се получават в много горещи дни. "Това са чревни вируси, които предизвикват висока температура и болки в мускулите и ставите. При децата е възможно да има и обрив - по дланите, по ходилата и в устата", разкри медикът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова