Ще продължим да оказваме всестранна подкрепа на Украйна, заяви военният ни министър

България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Може да започнем предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на визита в Одеса. 

Тагарев: Русия използва всеки случай, за да вреди на нашите интереси

"Ангажиментът ни остава непоколебим и се основава на споделените ни ценности и вековните ни исторически връзки. Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. Средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност. България подкрепя законните действия за защита от руските военни действия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", заяви той.

„Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото й е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев.

Тагарев: Русия използва кораби от военноморските сили, за да предотврати износа на зърно

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази тревога от действията на Русия в Черно море, като подчерта стратегическото значение на зърнената сделка, тъй като продоволствената криза по света е и криза на сигурността.

Източник: БГНЕС/БТА