Пламъците са унищожили над хиляда декара борова гора

Заради голям пожар Община Чепеларе обяви частично бедствено положение. То е в сила за селата Хвойна и Студенец. Пожарът е частично локализиран. Местните власти уверяват, че няма опасност за близките села Миналата вечер е била овладяна ситуацията в горната част в местността Буково, съобщиха за NOVA от пожарната служба в Смолян.

Продължава борбата с пожар край Чепеларе, обхванал над 600 дка (ВИДЕО)

Пламъците са унищожили над хиляда декара борова гора. На четири различни места тази нощ екипи на пожарната останаха дежурни.

Два хеликоптера от авиобаза Крумово също участваха в гасенето вчера. Днес се очаква те отново да са на терен. А от общината призоваха за още доброволци. Най-вероятната причина за огнената стихия е изхвърлен фас на главния път Асеновград-Смолян. Според местни обаче пожарът е умишлен и става дума за прикриване на незаконна сеч.

„Пожарът не се е развил през нощта. Периметърът е същият. Няма риск за населените места. В гасенето ще се включат два хеликоптера. На терен са около 30 пожарникари”, поясни началникът на пожарната в Смолян Цветан Стоилков.

На няколко пъти пламъците са прехвърлили просеките, които тежката техника прокарва в гората. На моменти ситуацията е била критична. На сутринта цяла армия от пожарникари, горски служители и доброволци поеха към епицентъра на пожара. Сред доброволците има и пет жени. Анна Гешева идва с цялото си семейство от Асеновград. За първи път ще участва в гасенето на пожар.

„Смятаме, че нещата са извън контрол поне по това, което виждаме. Всеки може да помогне и за това решихме да дойдем”, заяви доброволецът Анна Гешева. 

"В момента е овладяна ситуацията в дерето. Другата критична точка е зад това било посока местността Буково, малко по-нататък е дерето Бели дол - там са основните критични точки", каза инж. Атанас Станков, ръководител в Южноцентралното държавно предприятие. 

Местните жители се съмняват, че пожарът е умишлен с цел прикриване на незаконна сеч. И тази сутрин селото беше обгазено.