В ЦИК започна приемът на документи за вота на 29 октомври

Начало на регистрацията на партии и коалиции за местните избори. България избира новите кметове на 29 октомври, а крайният срок за регистрация изтича на 13 септември.

Регистрацията започна в 9:30 часа днес и вече има регистрирани 14 партии и 3 коалиции. От парламентарно представените още в първия ден подписи внесоха „Възраждане”. Утре се очаква това да направят и СДС, които, прави впечатление, че внасят документи отделно от коалиционния си партньор в парламента ГЕРБ.

ЦИК с първи брифинг за подготовката на местния вот

От Централната избирателна комисия определиха вота на 29 октомври като един от най-сложните за организация. Причината – ще има 3, на места и 4, бюлетини, като например в София – за кмет на община, кмет на населено място, кмет на район и общински съвет. И това за 265 общини.

Освен това ще се гласува и на хартия и на машина. Така план сметката показва, че ще са и значително по-скъпи. За сравнение през 2019 струват 71,9 млн. лева, а сега правителството отпусна 151 млн. В тази план сметка не се включва обновяването на софтуера за машините, тъй като досега тези устройства не са използвани за местни избори.

Обратното броене до изборите на 29 октомври започна. Партиите и коалициите имат 10 дни, за да се регистрират в ЦИК, а желаещи още първия ден не липсваха. От парламентарно представените формации първи подписи внесоха „Възраждане”.

„Внесохме 5345 подписа за регистрация. И ще участваме в изборите във всички общини. Това са третите местни избори, които участваме. Първите бяха през 2015, от тогава имаме градация и се надяваме, че ще са и по-успешни”, заяви Петър Петров от „Възраждане”.

„Имаме нужда от смяна на философията. В София има един бизнес, който години наред вече е абониран за обществените поръчки. Трябва да се промени тази ситуация”, заяви Деян Николов- кандидат за кмет на София, „Възраждане”.

От ЦИК определиха предстоящия вот като един от най-сложните за организация.

„Наистина са най-сложните защото са избори с доста висок интерес, тъй като избираме местна власт, която е най-близко до хората. Ще се гласува с 3 бюлетини на някои места с 4. Това са 3 вида избор. Самите партии и коалиции трябва да минат през ЦИК, след това да се регистрират във всяка една общинска комисия за кметове на кметства на райони”, обясни Росица Матева, говорител на ЦИК.

Това повишава и план сметката за вота – 151 млн., като това не включва задължителното обновяване на софтуера за машините. Изпълнението остава за фирма „Смартматик”, която е и разработчик.

„Ще водим преговори - ако е скъп, няма как да сменим доставчика”, заяви Матева.

Тя обясни, че се е наложило посланикът на Великобритания у нас да съдейства за разговорите с представители на фирмата-изпълнител.

„Нямаме друг механизъм, по който „Смартматик” да дойде”, заяви Матева.

Колко ще струва обновяването на софтуера и докога ще бъде готов ще стане ясно до две седмици.