Това е втора рокада в комсиите в НС

Мястото на председател на парламентарната правна комисия на Стою Стоев от ПП-ДБ зае Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. Това стана след разглеждане и гласуване на проекторешение за промяна в състава на Правна комисия, внесено от Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

116 депутати гласуваха "за", 2-ма "против" и 51 "въздържал се", с което предложението беше прието. По-рано днес народните представители решиха Тома Биков от ГЕРБ-СДС да оглави Комисията по култура и медии в НС. 

Три месеца след сформирането на редовното правителство, първата ротация вече е факт. На председателското място в Правна комисия Анна Александрова от ГЕРБ смени Стою Стоев от ПП-ДБ. От ПП обясниха, че ротацията е по план, а след шест месеца предстои и смяна на председателя на НС, заедно с ротацията на премиерския пост. Управляващите формации твърдят, че между тях напрежение няма. Все още не е ясно кога ще се проведе договорената лидерска среща.

Тома Биков оглави Комисията по култура и медии в НС

„За момента работим по заложената програма, всичко е наред, надяваме се поетите от днес ангажименти да бъдат спазени. След избирането на правителство има ясни критерии, че ротацията на председателя на НС и ротацията на министър-председателя ще се случат едновременно. Председателят на правна комисия ще се сменя на всяка сесия”, заяви Стою Стоев.

Предложението за ротация предизвика скандал в зала. От опозицията се усъмниха в смяната.
„Какво се е случило в Самоковския манастир? Там ли е взето решението за смяната на председателя на Правна комисия? Била ли е тази смяна част от разговора пред Бога”, попита Георги Свиленски от ПГ на БСП.

„Не знам от БСП какво искате - да има редовно правителство и институцията да работи или да продължи служебната власт на Радев”, отговори Атанас Атанасов.

Тошко Йорданов от ИТН загатна за срещата в Самоковския манастир. „Не знам девическия манастир какво са се разбирали там са се събирали само благородни девици. Не знам кабинета на Алексей Петров какво решения взима, но не спазват и сроковете”, каза той.

Чуха се и критики конкретно срещу предложението на ГЕРБ на поста да застане Анна Александрова.  

Радостин Василев сравни компетентността на двамата юристи. „Ако някой си е позволявал да критикува Стоев, че е некомпетентен, то спрямо Анна Александрова е академик”, каза той.

В отговор Мануил Манев заяви: „като се вземеш насериозно и си мислиш че от партия в партия може да станеш и кандидат за кмет на София и космонавт … кой си ти, че да даваш мерки кой е професионалист”.

Въпреки критиките предложението беше прието. Междувременно Тома Биков оглави Комисията по култура и медии, на мястото на Вежди Рашидов, който беше освободен от депутатското място, заради скандална реплика за домашното насилие.