Съпредседателят на ПП говори при старта на пленарното заседание в петък

Разговорите в управляващото мнозинство са възобновени. Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се срещнаха, след като в последните няколко седмици влязоха в остър спор през медиите.

Всъщност са проведени няколко срещи, като в част от тях са участвали и ДПС. Задочният е прекратен и започва ударно приемане на законопроекти, свързани с ПВУ и приемането на България в Шенген.

Общо 13 на брой сред тях - Закона за  противодействие на корупцията, срещу прането на пари и промени в Закона за съдебната власт.

Управляващите формации потушиха напрежението и се обедини около общите приоритети.

„За Шенген да попълним всичко, което трябва. Плана за възстановяване и устойчивостта е най-важен не само защото е план, не само защото трябва да влизат пари в България, а защото това е основна мярка бюджетът да бъде изпълнен”, заяви Кирил Петков.

Кирил Петков: Никога не е имало среща между мен, Алексей Петров и Бойко Борисов

„Говори се лично. Лидерите на партиите си говорят за приоритетите пред новия политически сезон”, заяви Десислава Атанасова.

В рамките на няколко дни вече са провели няколко срещи, в които участие са взели и ДПС.

„Да, присъстваха колегите, които и без това участват в разговора за подкрепя на конституционни промени”, заяви още Атанасова.

Разговори има, но доверие все още - не, обяви премиерът, който остава умерен оптимист.

„Най-важните задачи, които подкрепиха правителството все още предстоят. Когато минат, бих казал, че ще имам доверие”, каза Николай Денков.

От опозицията разкритикуваха.

„Тези хора са опасни за държавата, нека да видим законопроектите и тогава ще ги обсъдим”, каза Борислав Гуцанов, БСП.

„Ние имаме един основен приоритет - да махнем това правителство. Искаме оставката на този вреден кабинет”, каза Костадин Костадинов.

Разбирателство обаче има за това, че преди местния вот парламентът трябва да излезе във ваканция, за да не се стига до агитация от трибуната. Предложението е за една седмица почивка, за сметка на извънредни заседания във вторник.