За момента общо 46 партии и 8 коалиции са заявили желание

Още две партии влизат официално в битката за местна власт. ДПС и БСП се регистрираха в Централната избирателна комисия. За момента общо 46 партии и 8 коалиции са заявили желание да се включат в надпреварата.  

ДПС внесе своите документи за участие в местните избори със заявка за ново начало. "Тези избори да не се превърнат отново в арена на битки противопоствяне и разделение. А да търсим формулите за обединение или конкуренцията да бъде в решаването на проблемите на хората. Време е за ново начало, време е за обединение", заяви Мустафа Карадайъ, ДПС.

БСП от своя страна видяха нова възможност за промяна. "Промяната на върха в парламентарната власт не стана. Там промяната и статуквото се сляха в безпринципна сглобка за пари и власт. Промяна на модела на задкулисието и паралелната държава на ГЕРБ, който се е вклинил в общините вече години наред", посочи Корнелия Нинова, БСП. 

42 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация

Вчера БСП одобри на Национален съвет 138 кандидати за кмет. В списъка обаче не фигурира Ваня Григорова за София. Решението за подкрепа на синдикалиста беше отложено за следващата събота.
"Ваня Григорова е одобрена от градската конференция, предстои нейното одобрение от Национален съвет, не мисля, че ще има проблеми", добави Нинова. 

Засега няма формация, на която да е отказана регистрация, обясниха от ЦИК. А процедурите вървят в срок. 
"Има една или две, на които не достигаха подписите, но те донесоха допълнителна подписка. Затова е хубаво да идват малко по-рано при нас, за да се извърши проверката и да има време да коригират, ако някой от документите не отговаря на изискванията", каза Родсица Матева, говорител на ЦИК. 

БСП подаде документи за регистрация в ЦИК

Крайният срок за регистрация в ЦИК изтича на 13 септември. След това започва регистрацията в общинските избирателни комисии.