България въведе ограничението през април тази година

Депутатите вкараха за разглеждане в пленарната зала отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Проекторешението ще бъде четвърта точка от дневния ред.

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ-СДС, с подкрепата на ДПС, предлагат да бъде разрешен вносът на украинско зърно след 15-и септември.

Зърнопроизводителите в протестна готовност

България въведе забрана за внос на зърно от Украйна през април тази година. От Европейската комисия тогава обещаха подкрепа на българските земеделски производители, но такава и до ден днешен не е оказвана.

Проекторешението се оказа изненадващо, тъй като последно министърът на земеделието Кирил Вътев обясни, че страната ни ще поиска удължаване на забраната до Нова година. Днес от опозицията реагираха остро и извикаха Вътев да присъства на гласуването, тъй като заявил в национален ефир, че решението не е съгласувано с него. Лидерът на БСП дори го призова да подаде оставка.

„Министърът на земеделието на това правителство заяви, че никой не го е питал, никой не е съгласувал, дори не го е информирал за това, което ще решава днес Народното събрание”, коментира от трибуната Корнелия Нинова.

Тя отправи призив към земеделския министър. „Ако министърът на земеделието има достойнство, а той изглежда мъж с характер, днес трябва да напусне правителството”, смята лидерът на БСП.

Управляващото мнозинство свързаха предложението си с инфлацията и цените за потребителите.
„Това се определя от суровините, които идват в България, така че всъщност ние слагаме в момента тежестта на потребителите, вместо да се фокусираме върху един сектор, който между другото е най-подпомаганият”, обясни Кирил Петков. И добави, че действията на депутатите от управляващото мнозинство не са били изненада за министъра.

„Аз лично говорих и тази сутрин с министъра на земеделието. Той има неговите аргументи. Но това, което аз гледам от икономическа гледна точка е, че разликата между цените на европейския и българския пазар не може да бъде по-голяма от разликите на транспортните разходи”, поясни Петков.

А от „Възраждане” заподозряха задкулисно управление.

„Министърът на земеделието е против. И това е пълен абсурд. Става ясно, че всъщност министрите са фигуранти. Силно се надявам, възможно в най-скоро време да видя отвън на улиците трактори и комбайни, защото това, което в момента се случва, е заради интересите на една много малка част от предприемачите в България, които в момента искат да захранят своите индустриални мощности с много по-евтина суровина от Украйна”, заяви Костадин Костадинов.