В Народното събрание дойде и земеделският министър

След спорове, продължили с часове в пленарната зала, депутатите решиха да позволят вноса на зърно от Украйна. Казусът заплашва да изкара на улицата земеделските производители, които реагираха остро на предложението на правителството. Днес отношение по темата взе и земеделският министър Кирил Вътев.

Решението за отмяна удължаването на забраната беше взето с гласовете на вносителите – „Продължаваме Промяната - Демократична България”, ГЕРБ-СДС и ДПС. Останалите гласуваха против. Дебатът обаче премина със сериозен скандал с опозицията.

Парламентът реши: Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

От БСП поискаха министърът на земеделието да присъства в пленарната зала и да обясни каква е причината за смяната на позицията му, с която първоначално защитаваше удължаването на забраната за внос.

Кирил Вътев увери, че решението за отмяната върви със засилване на контрола на стоките, които пристигат от Украйна. Проверки ще има за радиоактивни и тежки метали, което провокира още повече опозицията.

В началото на заседанието опозицията извика министъра на земеделието, за да обясни каква е причината за смяната на позицията му по казуса.

„Да се иска продължаване на тази забрана. Не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на тази забрана, защото има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители”, посочи Вътев.

ЗАРАДИ УКРАИНСКОТО ЗЪРНО: Кабинетът иска да премахне забраната, производителите плашат с протест (ОБЗОР)

Решението обаче ще върви със завишен контрол, каза още министърът. „Ще трябва да правим проверки за радиоактивност, тежки метали и така нататък. Аз пък бих казал, че ако изобщо имаме такива съмнения още отсега, искаме ли такава продукция, дори да рискуваме да попадне в България”, попита Деян Николов от „Възраждане”.

„Вие казахте, че четири пъти сте защитавали позицията, че забраната трябва да продължи. Вчера по телевизията за пети път защитихте тази позиция. И от вчера до днес нещо се случва, че вече вие сте съгласен, че не трябва да продължим”, критикува Георги Свиленски от БСП.

„Никой не е по-голям от хляба. Нека да не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания”, призова Вътев.

Скандалът прерасна до искане на оставката на министъра. „Какъв е този анализ, господин министър? Делян Пеевски ли се казва анализът? И изведнъж днес излизате и говорите от трибуната със забит поглед, съвсем различни неща”, каза Костадин Костадинов.

„Никога не съм бил с наведена глава. Нито с наведен поглед. Второ, в моя чест е свирил българският химн. Във Ваша не знам дали е свирил”, отговори Вътев.

Вътев: Не е притеснително България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно

Темата по същество върна съпредседателят на ПП Кирил Петков. „Аз предпочитам цената на месото да е малко по-ниска. Аз предпочитам олиото да е с малко по-ниска цена. Аз предпочитам хлябът да е с по-ниска цена. И аз съм сигурен, че този министър ще защити интересите на земеделските производители в техните разговори. Защото той наистина милее за българското земеделие”, е мнението му.

От ГЕРБ припомниха, че удължението с или без решението на Народното събрание изтича утре. „От този проект на решение, на практика, няма да има абсолютно никакви последици за това какво ще стане от утре. Просто забраната така или иначе пада. Но ще има други политически щети”, заяви Десислава Танева.