Това ще се случи след 15 септември

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.

ЗАРАДИ УКРАИНСКОТО ЗЪРНО: Кабинетът иска да премахне забраната, производителите плашат с протест (ОБЗОР)

Отчитайки солидарността на България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание. Министерският съвет следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция.  

Вътев: Не е притеснително България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно

Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна. Той каза, че са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.

Източник: Теодора Цанева, БТА